Bosna i Hercegovina     | 25.02.2021. 13:54 |

Kojović: Vijeće ministara BiH odgovorno je što BiH nema vakcina

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Predsjedavajući Kluba poslanika Naša stranka - Nezavisni blok u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Predrag Kojović kazao je danas da je Vijeće ministara BiH odgovorno što BiH još uvijek nije dobila vakcine protiv koronavirusa.

Ocijenio je da je takvim odnosom prema nabavci vakcina, Vijeće ministara počinilo osnove krivičnog djela ugrožavanja života i zdravlja građana Bosne i Hercegovine.

- Jasno je da ovi ljudi ili ne mogu, nisu sposobni, ili neće da nabave vakcine. Proizvođači i distributeri vakcina u svijetu ne razgovaraju ni s jednim drugim administrativnim oblikom neke zajednice osim sa državama. To je odgovor koji je dobio i Zapadnohercegovački kanton koji je počeo praviti spisak zainteresiranih osoba za vakcine - naveo je Kojović.

Potvrdio je da je na sjednici proširenog Kolegija Predstavničkog doma postavio pitanje rukovodstvu Doma da li će se usvajanjem izmjena dva zakona koje je predložio Klub Stranke demokratske akcije (SDA) riješiti sve prepreke da država BiH napokon počne tražiti i pregovarati o nabavci vakcina.

- Između članova vladajuće koalicije, došlo je do rasprave iz koje zaključujem da, i ako usvojimo ove izmjene, da to ništa ne znači, jer su interpretacije jednih da nema država nikakvo pravo, da su to entiteti i da je ovo samo dozvola entitetima i kantonima da idu u tu nabavku, a drugih da je ovo državno pitanje - naveo je Kojović.

Na dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma dodati su zahtjevi poslanika Kluba SDA da se prijedlozi izmjena Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima razmatraju po hitom zakonodavnom postupku.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo