Bosna i Hercegovina     | 25.02.2021. 14:33 |

Keserović osuđen na šest godina zatvora za ratovanje u Siriji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas presudu kojom je optuženi Jasmin Keserović oglašen krivim za krivično djelo organiziranje terorističke grupe i krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti te osuđen na šest godina zatvora.

Sud je Keseroviću za krivično djelo organiziranje terorističke grupe izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine, a za krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti pet godina, te ga je, uz  primjenu odredbi KZ-a BiH, osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

U izrečenu kaznu zatvora optuženom se ima uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru i to od 19.12.2019. godine, pa nadalje.

- Optuženi Keserović kriv je što je napustio teritoriju Bosne i Hercegovine, te dolaskom u Siriju postao pripadnik terorističke organizacije ISIL, koja je svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama namjeravala da prisili legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima - saopćeno je iz Suda BiH.

Kako se u saopćenju navodi, Keserović je tamo boravio sve do 19.12.2019. godine, te je, zajedno s drugim osobama iz Bosne i Hercegovine, koji su boravili u Siriji, učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji u gradovima Mimbidž, Kobani, Rakka i Al-Bab u jedinici „Bejt komandos“ (koja je kasnije preimenovana u „El-Aksa“) protiv legitimnih vojnih snaga države Sirije.

- Nadalje, optuženi Jasmin Keserović je sredstvima javnog informiranja, odjeven u vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, uputio poruku javnosti kojom je direktno podsticao na izvršenje krivičnog djela terorizam i to napadima na stanovništvo i ubijanjem - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'