Bosna i Hercegovina     | 25.02.2021. 14:51 |

Mehmedović: Otkloniti zakonske prepreke za nabavku vakcina (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na današnjoj sjednici zahtjev poslanika iz Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) da se izmjene Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima po hitom zakonodavnom postupku.

Cilj dopune Zakona o javnim nabavkama je omogućavanje nabavke vakcina za provođenje imunizacije stanovništva Bosne i Hercegovine od Covida-19 na najbrži način, te osiguranje zaštite života i zdravlja.

S druge strane cilj dopune Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima je omogućavanje pristupa vakcinama i drugim lijekovima za sprečavanje i liječenje od zaraznih oboljenja, te zaštita života i zdravlja stanovništva BiH.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović (SDA) podsjetio je da su se određeni dužnosnici u Vijeću ministara BiH pravdali neaktivnošću u nabavci vakcina protiv Covida-19 time što su spriječeni tim zakonskim rješenjima.

Stoga je Klub poslanika SDA predložio dvije tačke dnevnog reda po hitnoj proceduri - dopune oba zakona čime bi otklonili te prepreke da bi Vijeće ministara BiH moglo krenuti u direktno pregovaranje s proizvođačima lijekova i nabavci vakcine za građane BiH.

- Imali smo obećanje od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegletije da su aktivnosti u toku i da su plaćene vakcine te smo očekivali da su one već u BiH. Očigledno je da Vijeće ministara BiH nije odgovorilo izazovima koji su bili pred njima - smatra Mehmedović.

Dodao je da je Klub poslanika SDA danas po hitnoj proceduri predložio ova dva zakona, a na zahtjev nekolicine poslanika bit će organizirana i vanredna sjednica Predstavničkog doma na kojoj će se raspravljati samo o nabavci lijekova.

Pogledajte https://fena.ba/video/5480

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1tZueyp_iU0i7xTwIYs9tNZlzN6r39xLw?usp=sharing

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo