Ekonomija     | 25.02.2021. 14:38 |

Utvrđen Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije

FENA Saopćenje

MOSTAR, 25. februara (FENA) - Vlada FBiH utvrdila je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Dopunom je određeno da će obavezujući ciljevi FBiH o udjelu energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji električne energije za 2020. godinu, iskazani Akcionim planom za korištenje obnovljivih izvora energije u FBiH (APOEF), biti primjenjivani do donošenja novog planskog dokumenta za korištenje obnovljivih izvora energije u BiH.

Kako je obrazloženo, poticanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora obezbjeđuje se podrška realizaciji obaveza koje je Bosna i Hercegovina preuzela potpisivanjem međunarodnih ugovora (Okvirna konvencija UN-a o klimatskim promjenama, Kjoto protokol, Ugovor o osnivanju Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope).

Federalna vlada danas je, također, donijela i Odluku o utvrđivanju obavezujućih ciljeva za korištenje obnovljivih izvora energije u FBiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'