Svijet     | 25.02.2021. 16:09 |

Kina odobrila još dvije domaće vakcine protiv COVID-19

FENA Internet

PEKING, 25. marta (FENA) - Kineska nacionalna administracija za medicinske proizvode saopćila je u četvrtak da je odobrila još dvije vakcine protiv COVID-19 za javnu upotrebu, povećavajući broj domaćih vakcina odobrenih u Kini na četiri.

Dvije nove vakcine koje su odobrene proizveli su CanSino Biologics Inc and Institut za biološke proizvode u Wuhanu, ogranak Kineske nacionalne farmaceutske grupe (Sinopharm).

One su se pridružile vakcini kompanije Sinovac Biotech odobrenoj u ovom mjesecu, i drugoj iz pekinške jedinice Sinofarma odobrenoj u prošloj godini.

Kina do sada nije odobrila vakcine protiv COVID-19 koje su proizvele zapadne farmaceutske kompanije.

Jedinica Sinopharma iz Wuhana saopćila je u srijedu da njena vakcina ima stopu efikasnosti od 72,51 posto protiv bolesti COVID-19 izazvane virusom, pozivajući se na prelaznu analizu kasnih faza kliničkog testiranja, ne nudeći više detalja.

To je jedna od dvije vakcine kandidata Sinopharma koje su ušle u treću fazu kliničkih proba, i ranije su davane limitiranoj grupi ljudi s većim rizikom od zaraze.

Četiri odobrene kineske vakcine mogu se skladištiti na normalnim temperaturama frižidera, što ih čini potencijalno atraktivnim za zemlje u razvoju koje bi mogle imati poteškoća sa skladištenjem vakcina Pfizera i Moderne koje zahtijevaju mnogo niže temperature skladištenja.

Kina je izvezla vakcine Sinovac i Sinopharm u zemlje širom svijeta, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana