Bosna i Hercegovina     | 25.02.2021. 18:24 |

Evropska komisija pozdravila usvajanje Akcijskog plana za reformu javne uprave

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Na sastanku Posebne skupine za reformu javne uprave između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, danas je razgovarano o strateškom okviru za upravljanje javnim financijama, financiranju i strukturama za koordinaciju reforme javne uprave, te izgradnji profesionalne i depolitizirane državne službe.

Peti sastanak, koji je održan danas putem video-konferencije,  otvorio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, a političkim dijalogom, koji je održan u prvom dijelu sastanka, kopredsjedavao je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Učesnicima sastanka se od strane EU obratila Genoveva Ruiz Calavera, direktorica za Zapadni Balkan u Općoj upravi za susjedstvo i politiku proširenja (DG NEAR), a političkim dijalogom kopredsjedavala je Michela Matuella, zamjenica direktora za Zapadni Balkan u DG NEAR-u.

Sa ministarskog nivoa, Evropska komisija je pozdravila usvajanje Akcijskog plana za reformu javne uprave (RJU) i usvajanje strategija za upravljanje javnim financijama za razdoblje 2021. – 2025. na državnom nivou i u Brčko distriktu BiH.

Institucije u BiH su ohrabrene da što prije završe proces usvajanja strategija na ostalim nadležnim razinama vlasti, te cjelodržavne strategije za upravljanje javnim financijama čime bi se BiH otvorila mogućnost za proračunsku podršku EU.

Komisija je naglasila važnost osiguranja financijske održivosti provedbe Akcijskog plana za RJU, te odgovarajućeg političkog i tehničkog upravljanja reformom.

Također je podsjetila da je dio prioriteta iz Mišljenja postojanje depolitizirane i profesionalne državna službe, a istakla je kao ključna pitanja i dalje ostaju fragmentacija pravnog okvira, politizacija, procedure zapošljavanja, napredovanja i otpuštanja, te transparentnost.

Tehničkim dijalogom, koji je održan u drugom dijelu sastanka, sa strane BiH kopredsjedavao je Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave, a sa strane EU Alberto Cammarata, zamjenik šefa Jedinice za Albaniju i BiH u DG NEAR-u.

Predstavnici institucija u BiH i Evropske komisije, razgovarali su o provedbi Akcijskog plana za reformu javne uprave, državnoj službi i upravljanju ljudskim potencijalima, te usklađivanju propisa o državnoj službi u cijeloj državi s principom zasluga, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana