Svijet     | 25.02.2021. 20:08 |

UN sazvao za kraj aprila sastanak predstavnika podijeljenog Kipra

FENA Internet

NIKOZIJA, 25. februara (FENA) - Ujedinjene  nacije  (UN) okupit će strane u kiparskom sporu na sastanku u Ženevi krajem aprila, u prvom takvom sastanku od 2017. kada su pregovori o podijeljenom otoku okončani u rasulu.

Kipar je podijeljen između kiparskih Grka na jugu i kiparskih Turaka na sjeveru, nakon turske invazije izazvane kratkim pučem koji je inspirirala Grčka u 1974. Taj sukob već dugo vremena izaziva napetosti između NATO saveznica Grčke i Turske, i komplicira svaki napor na potencijalnoj eksploataciji energetskih resursa u okolini mediteranskog otoka.

Svaka od strana pokušava da iscrta svoje crvene linije dok se samit primiče. Kiparski Grci i njihovi grčki saveznici žele ponovno ujedinjenje otoka pod saveznim kišobranom, dok kiparski Turci i Turska traže dvodržavno rješenje.

- Cilj sastanka bit će da utvrdi da li postoji zajednički teren za strane da pregovaraju o trajnom rješenju kiparskog problema u doglednom vremenu - izjavio je Stephane Dujarric, portparol generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa.

Sastanak će biti održan od 27. do 29. aprila, kazao je.

- Jedina na svijetu opcija kiparskih Turaka je da ne budu partneri kiparskim Grcima na bilo koji način. Bili smo partneri u prošlosti i vidjeli ste šta se desilo s nama, i još se na neki način dešava - izjavio je Tahsin Ertugruloglu, ministar vanjskih poslova odcijepljenog sjevernog Kipra, novinskoj agenciji Anadolija.

On je time mislio na nasilje između dvije otočne zajednice koje je planulo nakon što se otočna jedinstvena vlada urušila u 1963., prisiljavajući kiparske Turke da stvaraju svoje enklave i dovodeći do slanja mirovnih snaga.

Predsjednik Nicos Anastasiades, čelnik kiparskih Grka, čija je vlada priznata kao administracija kompletnog otoka, izjavio je: "Ponavljam svoju snažnu odlučnost da učestvujem na sastanku kako bi se stvorili uslovi za nastavak razgovora o postizanju funkcionalnog rješenja za dobrobit obje zajednice".

To rješenje trebalo bi biti zasnovano na ranijim sporazumima dvije strane i rezolucijama Ujedinjenih nacija o federaciji dvije zajednice i dvije zone, kazao je.

Sastanak u Ženevi također će uključivati predstavnike Grčke, Turske i Britanije, koje su garanti kiparskog suvereniteta nakon stjecanja nezavisnosti u 1960., prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana