Kultura     | 25.02.2021. 20:43 |

Markov: Postavka Međunarodnog trijenala grafike Livno značajna za bh. umjetnost

FENA Denis Leko

ŠIROKI BRIJEG, 25. veljače (FENA) - Postavka Drugog međunarodnog trijenala grafike Livno predstavljena je u četvrtak u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu.

U okviru izložbe "Multioriginal kao poticaj novim vizualnim istraživanjima" prezentirano je 70 djela koja su umjetnici iz 30 zemalja svijeta darovali Franjevačkoj galeriji i muzeju Gorica Livno (FMGG).

- Mi smo, zapravo, vrlo ponosni i sretni što je od ukupno 73 umjetnika iz 34 zemlje svijeta, koja su izlagala prošle godine u Livnu, njih 46 svoja djela poklonilo za našu međunarodnu grafičku zbirku. Od njih smo dobili ukupno 79 djela, a ovdje zbog nedostatka prostora nismo uspjeli izložiti sve - kazala je kustosica Međunarodnog trijenala grafike Livno Željka Markov.

Dodala je kako je postavka veoma važna i značajna, kako za Franjevački muzej i galeriju Gorica, tako i za umjetnost u BiH općenito.

- Umjetnici su svoje radove mogli poslati u tehnici dubokog, visokog i plošnog tiska, a Međunarodno trijenale grafike Livno želi njegovati tradicionalnu grafičku praksu upravo da bi sačuvali te grafičke vještine. Šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća, grafika je na našim prostorima doživjela jednu malu renesansu i kvalitetni umjetnici iz cijelog svijeta odjednom su čuli za fenomen sarajevske grafičke škole. Ta generacija umjetnika svoje znanje prenosila je redom na sljedeće generacije, a Međunarodno trijenale grafike Livno ovakvim događajima želi njegovati i poticati to naslijeđe koje su nam oni ostavili, te okupljati umjetnike i promovirati znanje koje imaju - istaknula je Markov.

Naglasila je kako je Bosni i Hercegovini trebala jedna takva platforma koja će nastaviti njegovati tu grafičku praksu, a pogotovo zato što naši umjetnici pokazuju da idu u korak sa suvremenim i svjetskim autorima.

Međunarodni trijenale grafike Livno je kulturno-umjetnička inicijativa koju je 2017. godine pokrenuo Franjevački muzej i galerija Gorica Livno, kako bi uspostavio platformu koja će promovirati vrijedno grafičko nasljeđe i domaću aktualnu grafičku produkciju u zemlji i svijetu.

Ovim projektom poboljšana je međunarodna kulturna suradnja i ostvarena promocija bosanskohercegovačke umjetnosti u međunarodnim krugovima.

Izložbu "Multioriginal kao poticaj novim vizualnim istraživanjima" u Širokom Brijegu posjetitelji mogu pogledati do 6. travnja 2021. godine.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo