Kultura     | 26.02.2021. 10:18 |

Husić-Mehmedović posjetila Elektrotehnički fakultet i Orijentalni institut

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj posjetili su Elektrotehnički fakultet i Orijentalni institut kako bi se sagledale okolnosti u kojima fakulteti djeluju, te prioriteti i problemi koje je potrebno rješavati kroz zajedničko djelovanje Univerziteta i Ministarstva.

Husić-Mehmedović je predstavila ostvareni napredak u uspostavljanju novog Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, te sve procese koje trenutno vodi.

Govoreći o izdvajanjima za nauku, podsjetila je da će ove godine biti izdvojena tri miliona KM za nauku čime će se, između ostalog, omogućiti jačanje istraživačkih kapaciteta, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

- Izuzetno je važno na nivou fakulteta pripremiti što kvalitetnije projekte iz oblasti naučnoistraživačke infrastrukture, kako bi bili podržani upravo pomenutim budžetskim sredstvima namijenjenim nauci- naglasila je ministrica.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Jasmin Velagić je predstavio ključne aktivnosti i rezultate rada, te naglasio naučni doprinos i ostvarena postignuća.

Istaknuto je da od 2012. godine studijski programi prvog ciklusa studija na Elektrotehničkom fakultetu imaju međunarodni certifikat akreditacijske agencije za studijske programe ASIIN iz Njemačke, čime ova akreditacijska agencija potvrđuje da su studijski programi Prvog ciklusa iz oblasti automatike i elektronike, elektroenergetike, računarstva i informatike i telekomunikacija po sadržaju i načinu izvođenja u potpunosti podudarni sa normama visokog obrazovanja koje vrijede u Evropskoj uniji.

Predstavljen je i projekt "Primjena kvantne cyber sigurnosti u 5G mrežama" (QUANTUM5) u kojem je Elektrotehnički fakultet partner, a koji se finansira u okviru programa NATO SPS (Science for Peace and Security).

Istaknuto je da je riječ o prvom  istraživačkom  projektu u oblasti 5G i kvantne kriptografije u BiH.

Prilikom predstavljanja Orijentalnog instituta, direktor Adnan Kadrić se osvrnuo na historiju i razvoj ustanove koju predvodi, te predstavio kolektiv koji djeluje u okviru tri odjeljenja: historijskom, filološkom i referatu za orijentalno-islamsku kulturu i civilizaciju.

Kadrić je istakao da se Institut bavi obradom i publikovanjem rukopisne i arhivske građe na arapskom, turskom i perzijskom jeziku, te proučavanjem orijentalnih jezika i književnosti. U fokusu je i proučavanje intelektualne historije i kulturno-umjetničke baštine Bosne u doba osmanske vlasti.

Naglasio je i da su većina rukopisa koji su pohranjeni u Orijentalnom institutu digitalizirani - i oni koji su spašeni od vatrene stihije (53 rukopisna kodeksa) i "novi" rukopisi koji su nabavljeni u postratnom periodu.

Direktor Kadrić je najavio kako će Orijentalni institut nastaviti sa prikupljanjem građe, izradom digitalne baze podataka za istraživače, te stvarati pretpostavke za primjenu visokih naučnih i tehničkih standarda.

Izrada novog zakona o visokom obrazovanju KS, sagledavanje aktuelnog stanja, evidentiranje eventualnih poteškoća u radu, te unapređenje saradnje, kao i realizacija nastavnog procesa, prostorni kapaciteti i modernizacija opreme bile su samo neke od tema o kojima je ovom prilikom razgovarano.

Posjetama su prisustvovali i prof.dr. Dušanka Bošković, prorektorica za kvalitet UNSA, prof.dr. Samir Dolarević, predsjednik Vijeća grupacije tehničkih nauka i prof.dr. Darko Tomašević, predsjednik Vijeća grupacije humanističkih nauka, saopćila je Služba za protokol i press KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo