Svijet     | 26.02.2021. 10:34 |

Beč - Paket mjera za psihičko zdravlje djece i mladih

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BEČ, 26. februara (FENA) - Grad Beč je pripremio novi paket mjera psihološke pomoći za djecu i mlade koje je pandemija koronavirusa stavila pred mnoge izazove. Pored naglog prelaska na online nastavu i izolacija je negativno utjecala na njihov fizički i duševni razvoj.

Austrijska prijestolnica je neposredno nakon izbijanja pandemije uspostavila Psihosocijalni krizni štab. Tim stručnjaka iz oblasti psihijatrije, neurologije i psihologije koji već godinu dana savjetuje i pruža psihosocijalnu potporu stanovništvu. Trenutni fokus je dalja izgradnja savjetodavnih mjera. U tu svrhu u glavnom gradu Austrije već postoje službe za pomoć djeci i mladima, porodični centri, službe socijalnog rada s porodicama i psihološko online savjetovanje. Dosadašnja ponuda psihološkog savjetovanja putem telefona je proširena i dostupna u dužem vremenskom periodu. Od pokretanja telefonske linije za psihološku pomoć krajem aprila 2020. godine vođeno je 10.000 savjetodavnih i psiholoških razgovora, s naglaskom na porodične probleme.
 
U martu ove godine planirano je pokretanje pilot projekta kućnog liječenja. Multiprofesionalni timovi psihijatara, njegovatelja, psihologa, psihoterapeuta i socijalnih radnika će u trajanju od po tri do šest mjeseci obilaziti porodice kojima je potrebna ova vrsta pomoći. Riječ je o projektu koji bi se provodio do 2030. godine i u tom periodu planirano je zbrinuti najmanje 50 djece s porodicama.

U bečkim zdravstvenim ustanovama je u toku pandemije naglo porastao broj dijagnoza poput depresije, poremećaja u ishrani, napada panike i straha te pojačanog osjećaja iscpljenosti i nelagode. Psiholozi smatraju da će se psihosocijalne posljedice pandemije osjećati i narednih nekoliko godina, saopćio je Eurocom PR Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!