Svijet     | 26.02.2021. 12:55 |

Njemačka policija izvela racije na krajnje desničarsku mrežu kriminalaca

FENA Internet

BERLIN, 26. februara (FENA) - Stotine policajaca u Njemačkoj izvršile su u petak racije na 27 stambenih i poslovnih prostorija, uključujući advokatski ured, u operaciji usmjerenoj na članove krajnje desničarske grupe osumnjičene za trgovinu drogom i oružjem, saopćio je javni emiter MDR.

Tužitelji su rekli emiteru da je do sada u operacijama koje je izvelo 500 policajaca uhapšeno osam osoba, starih od 24 do 55 godina. Osumnjičeni su bili članovi neonacističkih grupa Turonen i Garde 20, navodi MDR.

Vlasti su saopćile kako su dvije bande godinama bile trgovci drogom u istočnoj državi Tiringija, vodeći mrežu koja je distribuirala kristalni metamfetamin i oružje.

Vršene su racije i u kancelarijama advokata u centralnoj državi Hessen, javlja Reuters.

MDR navodi da su vlastite istrage otkrile da su prepadi rezultat dvogodišnje istrage i prisluškivanja sigurnosnih službi.

Turonen i Garde 20 prepoznatljivi su po nošenju crne odjeće s krajnje desnim nacionalističkim oznakama. Postali su glavni igrači u promociji krajnje desnih heavy metal koncerata, na kojima nastupaju neonacistički bendovi iz Njemačke i drugih zemalja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu