Bosna i Hercegovina     | 26.02.2021. 14:11 |

U Livnu započela provedba projekta usmjerenog na rad s darovitim učenicima

FENA Saopćenje

LIVNO, 26. veljače (FENA) - Konferencijom "Iskustva u radu s darovitima u EU i Republici Hrvatskoj" u četvrtak je u Livnu započela provedba projekta usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika livanjskih škola za rad s darovitim učenicima.

Radi se o zajedničkom projektu Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije i Srednje strukovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića koji će se provoditi uz potporu Ministarstva prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i šport Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić kazao je kako Centar izvrsnosti te županije djeluje već pet godina, a cilj mu je, u prvom redu, rad s darovitom djecom, kao i edukacija nastavničkog kadra i roditelja, ali i nametanja Centra kao središnje odgojno-obrazovne institucije i mjesta susreta i koordinacije najrazličitijih odgojno-obrazovnih, kulturnih i socijalnih inicijativa.

U ime Vlade HBŽ-a skupu su prisustvovali predsjednik Ivan Vukadin, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Gordana Nakić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić, priopćila je Vlada HBŽ-a.

Predsjednik Vlade zahvalio je kolegama iz Splitsko-dalmatinske županije na angažmanu i činjenici da će svoja pozitivna iskustva u detektiranju mladih osoba koje su izvrsne u određenim područjima svojeg djelovanja, prenijeti kolegama u HBŽ-u.

Naglasio je neospornu i jaku podršku Vlade cijelome projektu, dodavši kako planirana buduća trilateralna suradnja s državom Izrael i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH ima u vidu obrazovanje kao jednu od glavnih osi suradnje, a kao jedan od prioriteta u tom segmentu predviđa se rad s darovitom djecom.

Ministrica Nakić istaknula je kako su upravo darovita djeca budućnost razvoja cjelokupnog društva.

- Ulaganje i dodatna edukacija odgojno-obrazovnih djelatnika u HBŽ-u, koji će prepoznati i razvijati vještine kod darovite djece, od iznimne je važnosti za cjelokupni projekt. Projekt će se u početnoj fazi provoditi u odgojno-obrazovnim institucijama grada Livna s tendencijom daljnjeg proširenja u sljedećim fazama na druge općine na prostoru HBŽ-a - kazala je ministrica.

Ravnatelj Srednje strukovne škole "Silvija Strahimira Kranjčevića" Saša Grabovac istaknuo je kako će taj projekt doprinijeti razvoju Srednje strukovne škole, ali i društva općenito, te je dodao kako će upravo Hercegbosanska županija postati prvo mjesto za prepoznavanje darovitih učenika u Bosni i Hercegovini.

- Naglasak je potrebno staviti na program usavršavanja i edukacije odgojno-obrazovnih djelatnika za rad s darovitom djecom, jer od krucijalne je važnosti da odgojno-obrazovni djelatnici steknu kompetencije za samostalno obavljanje stručnih poslova uočavanja i utvrđivanja darovitosti, pružanja podrške i vrednovanja darovitih učenika - kazao je Grabovac.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo