Bosna i Hercegovina     | 26.02.2021. 14:40 |

Pred zastupnicima Skupštine HNŽ-a Prostorni plan HNŽ-a

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 26. veljače (FENA) - U Mostaru je počela sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na kojoj bi se zastupnici trebali izjasniti o jednom od najvažnijih županijskih akata - Prostornom planu HNŽ-a s prijedlogom odluka.

Kako je istaknuto ranije iz županijske vlade, za izradu tog iznimno značajnog dokumenta, koji predstavlja temelj daljnjeg razvitka HNŽ-a, provedena je iscrpna istraživanja i izrađene studije o strukturi i prirodnim značajkama prostora, kretanjima stanovništva, razvitku naselja, gospodarskih i društvenih djelatnosti, uključujući utjecaj razvitka u prostoru.

- Ovaj je akt na Skupštini bio 2018. ali je tada povučen iz proceduralno tehničkih razloga. Sada je ažuriran shodno planovima i odlukama donesenim na višim razinama vlasti, posebno oko trase autoceste - izjavio je prije početka sjednice predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago.

Dodao je kako je Prostorni plan osnova za brži ekonomski i gospodarski razvoj Županije te da vjeruje da će dokument biti usvojen na današnjoj sjednici.

Kada je u pitanju upravljanja otpadom, Špago je kazao kako Prostorni plan HNŽ-a za sada ne tretira taj problem.

- Vlada se odlučila, a mislim da će i skupštinski zastupnici podržat, da se taj plan upravljanja otpadom radi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, prije svega s Gradskim vijećem Mostara i kad bude donesen, s izmjenama i dopunama, ubacit će se u prostorni plan HNŽ-a - pojasnio je Špago.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović kazao je kako je ovaj dokument iznimno važan za HNŽ te da se njime definira što će se u sljedećih deset godina prostorno događati na području Županije.

Zastupnici u Skupštini HNŽ-a danas bi se trebali izjasniti i o Izvješću Povjerenstva Vlade HNŽ za upravljanje Stabilizacijskim fondom i Prijedlogu programa utroška od subvencija iz članka 3. i 4. Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom korona virusa (COVID-19) i potpori ekonomiji na području HNŽ-a.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o proglašenju područja špilje Vjetrenica s dijelom Popovog polja Zaštićenim pejzažom "Vjetrenica-Popovo Polje".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu