Bosna i Hercegovina     | 26.02.2021. 15:11 |

U Tomislavgradu u toku aktivnosti na identifikaciji posmrtnih ostataka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - U krugu Gradskog groblja Karaula u Tomislavgradu, po nalogu Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, započet je pregled posmrtnih ostataka radi izuzimanja DNK uzoraka, a s ciljem identifikacije posmrtnih ostataka.

Prilikom pregleda i obrade, do sada su pronađeni posmrtni ostaci ljudskog porijekla više osoba za koje se pretpostavlja da su žrtve iz proteklog rata, a tačan identitet će biti utvrđen DNK analizom.

Posmrtni ostaci biće prevezeni u prostorije Gradskog groblja u Travniku, gdje će biti nastavljen proces sudsko-medicinske obrade i identifikacije.

Uz istražioca Posebnog odjela za ratne zločine, na terenu se nalaze i predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), kao i policijski službenici MUP-a Kantona 10.

Identifikacije i pregledi posmrtnih ostataka koji su pronađeni, važni su koraci u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, te smanjenu broja nestalih osoba za kojima se traga.

Predstavnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine sudjeluju u procesima ekshumacija, traženja nestalih i identifikacija na lokacijama širom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta