Svijet     | 01.03.2021. 09:32 |

Mijanmar podigao još dvije optužbe protiv Suu Kyi, protesti se nastavljaju

FENA Internet

NAYPYDAW, 1. marta (FENA) - Sud u Mijanmaru podnio je u ponedjeljak još dvije optužbe protiv svrgnute čelnice Aung San Suu Kyi, rekao je advokat koji je zastupa, dok su demonstranti marširali uprkos progonu sigurnosnih snaga koje su prethodnog dana ubile najmanje 18 ljudi.

Suu Kyi je izgledala dobro tokom sudskog ročišta putem video konferencija u glavnom gradu Naypyidawu i zatražila je posjetu svog pravnog tima, rekao je advokat Min Min Soe za Reuters.

Čelnica Nacionalne lige za demokratiju (NLD) nije viđena u javnosti otkako je svrgnuta njena vlada u vojnom puču 1. februara, kada je pritvorena zajedno s drugim stranačkim čelnicima.

Suu Kyi je prvobitno optužena za ilegalni uvoz šest walkie-talkiea. Kasnije je dodana optužba za kršenje zakona o prirodnim katastrofama kršenjem protokola o koronavirusu.

U ponedjeljak je optužba dodana prema dijelu kaznenog zakona iz kolonijalne ere kojim se zabranjuje objavljivanje informacija koje mogu "izazvati strah ili uzbunu" ili poremetiti "javni mir", kaže Min Min Soe.

Druga optužba dodana je prema zakonu o telekomunikacijama, rekao je on, koji predviđa da oprema treba licencu.

Sljedeće ročište biće 15. marta.

Mijanmar je u stanju haosa otkako je vojska preuzela vlast nakon navodnih prevara na izborima u novembru na kojima je velikom većinom pobijedila stranka NLD Suu Kyi.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo