Bosna i Hercegovina     | 01.03.2021. 14:03 |

Izetbegović: Uskoro isporuka vakcina protiv virusa korona za BiH

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 1. marta (FENA) - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović upozorio je da nije dobro to što je Bosna i Hercegovina doživjela od COVAX mehanizma u vezi sa nabavkom vakcina protiv virusa korona, ali je najavio da bi uskoro trebalo da krene isporuka vakcina.

- Trebalo je da se pobrinu da vakcinu dobiju na vrijeme i države s manjim utjecajem, koje su platile vakcinu. Siguran sam da je bilo problema sa njihove strane jer zašto nam šalju pismo 22. februara, u vrijeme kad je uveliko trebalo da isporučuju Bosni i Hercegovini stotine hiljada doza vakcina. Zašto tad pismo da moramo izdati neke dopunske dokumente i garancije, u odnosu na COVAX - istaknuo je Izetbegović u izjavi novinarima.

Ukazao je i na reakcije nosilaca vlasti. Umjesto da, kako je kazao, Ministarstvo civilnih poslova BiH, istog dana dopuni dokumente, traže suglasnost entiteta.

- Sljedeće je do nas, stojimo deset dana. Ali bit će te stvari prevaziđene i mislim da će u prvoj polovini marta konačno krenuti isporuka vakcina za Bosnu i Hercegovinu - istaknuo je.    

Kako je najavio, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarat će ovih dana telefonski sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, u vezi s isporukom vakcina protiv virusa korona Bosni i Hercegovini. 

- Sve države u istom vremenu, traže istu stvar. Tada mora doći i do problema, da oni koji imaju više utjecaja jednostavno prije dođu do vakcine i u većem broju - istaknuo je Izetbegović.   

Program globalne distribucije anticovid vakcina (COVAX) namijenjen je da bi se osigurala dostupnost vakcina protiv bolesti COVID-19 u državama s niskim i srednjim dohotkom. Predstavlja važan mehanizam koji za cilj ima siromašnim državama omogućiti jednak, brz i pravičan pristup vakcinama.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo