Bosna i Hercegovina     | 01.03.2021. 15:23 |

Dan nezavisnosti BiH nizom aktivnosti obilježen u BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 1. marta (FENA) - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nizom sadržaja obilježen je na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Odata je počast svim poginulim braniocima. Na svečanoj akademiji ukazano je na značaj ovog historijskog datuma, njegove vrijednosti koje, kako je istaknuto, trebaju biti trajna obaveza svim stanovnicima ove države.

Delegacije izvršne i zakonodavne vlasti BPK, lokalnih zajednica u njegovom sastavu, boračkih udruženja, OS BiH, antifašista te muftijstva goraždanskog položile su cvijeće na šehidskom mezarju i partizanskom groblju Kolijevke, spomen obilježju poginulim pripadnicima policije i ubijenoj djeci Goražda u perodu 1992 – 1995. godina.

Na svečanoj akademiji povodom Dana nezavisnosti BiH koja je održana uz poštivanje epidemioloških mjera, ukazano je na važnost ovog datuma ali i potrebu izgradnje prosperitetne države za sve njene građane   

- Današnji datum, pored Dana državnosti i dana oslobođenja ovih prostora je jedan od najvažnijih. Znamo da BiH dosta duže traje i trajat će i s nama i poslije nas i bez nas. Uz ovaj datum trebaju da se postroje svi preživjeli branioci, komandanti ratnih brigada jer oni su najviše dali – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća naglasila je da je san o Bosni prvog predsjednika Predsjedništva RBiH koji je citirala, počeo 1. marta 1992. godine, kada je naša zemlja postala suverena i nezavisna država

- Sanjali su ga hrabri branitelji BiH u tri i po godine neviđene agresije na našu suverenost i nezavisnst, u kojoj se branila sloboda. Taj san sanjamo punih 29 godina i nikada se nismo umorili, jer samo kao slobodni ljudi, ni od koga zavisni, želimo da budemo svoji na svome. Vjerujem da će to jednog dana shvatititi i oni koji današnji dan ne doživljavaju svojim, oni kojima su tuđe zemlje draže od svoje – poručila je Obuća.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Aida Sirbubalo naglasila je da put BiH ni danas nije lagan, uz brojne prepreke od onih koji ovu državu, kako je kazala, nisu prestali svojatati i koji ne žele njenu samostalnost.

- Vjerujem da ćemo mi uprkos svim okolnostima postupiti patriotski s ciljem očuvanja  cjelovitosti i teritorijalnog integriteta naše države. Neka nam ponos i ljubav prema jedinoj domovini budu podstrek da zajedno nastavimo graditi  sigurnu, stabilnu i prosperitetnu zemlju, jer to dugujemo prošlim i generacijama koje dolaze – istakla je Sirbubalo.   

Počast poginulim braniteljima uz polaganje cvijeća na spomen obilježjima odata je i u općinama Pale i Foča u Federaciji BiH.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'