Svijet     | 02.03.2021. 10:20 |

Otmičari oslobodili otete učenice u Nigeriji

FENA Internet

GUSAU, 2. marta (FENA) – Naoružani otmičari oslobodili su svih 279 djevojčica otetih iz područne škole u jugozapadnoj Nigeriji, saopćio je u utorak guverner savezne države Zamfara.

Sudeći po ranijim izvještajima, 317 djevojčica iz Vladine srednje ženske naučne škole (GGSS) u gradu Jangebe otela je naoružana banda oko jedan sat ujutru u petak.

Portparol državne vlade Sulaiman Tanau Anka izjavio je Reutersu da su neke nestale djevojčice pobjegle u šumu i da je broj otetih učenica iznosio 279. Sve su sada oslobođene, saopćio je guverner Zamfare Bello Matawalle.

Reutersovi novinari u Jangebeu vidjeli su desetke djevojčica s muslimanskim zarovima kako sjede u dvorani državne škole.

-  Alhamdulillah! Srce mi se raduje što objavljujem oslobađanje otetih učenica iz GGSS Jangebe iz zatočeništva – napisao je Matawalle ranije na Twitteru.         

Škole su postale metom masovnih otmica radi traženja otkupnina u sjevernoj Nigeriji od naoružanih kriminalnih grupa, u trendu koji je pokrenula džihadistička grupa Boko Haram, i kasnije je preuzeo ogranak Islamske države, Pokrajina zapadna Afrika.

Vlada je u više navrata negirala da je isplaćivala otkupnine. Predsjednik Nigerije  Muhammadu Buhari u petak je, međutim, izdao saopćenje u kome je tražio od državnih guvernera da „razmotre svoju politiku nagrađivanja bandita novcem i vozilima, upozoravajući da bi se takva politika mogla katastrofalno vratiti poput bumeranga“.

Napad u državi Zamfara predstavljao je drugu takvu otmicu u nešto više od sedmice na sjeverozapadu zemlje, regiji koju često napadaju kriminalne bande. U subotu su naoružani ljudi oslobodili 127 dječaka koje su oteli iz njihove škole 17. februara.

Boko Haram je u 2014. oteo više od 270 učenica u sjeveroistočnom gradu Chibok, u najpoznatijem nigerijskom slučaju otmice u školi. Stotinjak djevojčica iz te otmice još se vode kao nestale.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana