Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost DNS-a

Saopćenje

Demokratski narodni savez poziva lidera SNSD-a Milorada Dodika da zatraži od delegata SNSD-a u Domu naroda PS BiH da isprave Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima na način da se uvaže ustavne nadležnosti entiteta i zaustavi prenos nadležnosti koji su na prijedlog Kluba SDA podržali poslanici SNSD-a i Srpskog kluba.

Demokratski narodni savez već dugo poziva na hitne izmjene Zakona o lijekovima kako bi entiteti i nadležne institucije direktno mogle da razgovaraju sa proizvođačima, što je osnovni preduslov da se vakcine mogu kupiti od većeg broja proizvođača, a i cijene bi bile višestruko niže. No, hitnost ne smije biti opravdanje da se ispod žita prave kompromisi suprotni Ustavu Republike Srpske i Ustavu BiH, i bez saglasnosti Narodne skupštine Republike Srpske. Naše čuđenje je tim veće što poslanici tzv. „srpske reprezentacije“ nisu podržali amandman i stav ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića nego su glasali za prijedlog Adila Osmanovića!

Na kraju, još jednom pozivamo predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da svojim autoritetom od delegata SNSD-a zatraži da uvaže mišljenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i rješenje koje je predložio ministar Šeranić, a koje poštuje ustavne nadležnosti i omogućava direktnu nabavku vakcina od proizvođača.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.