Regija     | 02.03.2021. 15:06 |

Slovenija: Kronični bolesnici imaju prednost pri cijepljenju

FENA Agencije

LJUBLJANA, 2. ožujka (FENA) - Novim planom cijepljenja protiv Covida-19 koji je prihvatila slovenska vlada osobe ranjive skupine bolesnika s kroničnim bolestima ubuduće će imati prednost pred ostalima, bez obzira na svoju životnu dob.

Kako je na konferenciji za novinare kazao ministar zdravstva Janez Poklukar, životna dob i dalje će biti glavni kriterij za prednost pri cijepljenju, ali će nakon što se cijepe zdravstveni djelatnici i osobe starije od 75 godina na red doći kronični bolesnici bez obzira na svoju dob, pri čemu će ih njihovo liječnici svrstavati kao prioritetnu skupinu, prenosi Hina.

Nakon "kroničara", na prioritetnoj će se listi naći diplomati i vladini službenici koji moraju putovati u inozemstvo zbog budućeg predsjedanja Slovenije Europskom unijom, te vojnici koji odlaze u misije u inozemstvo.

Tek nakon toga na red za cijepljenje dolaze osobe starije od 65 godina i zaposlenici u obrazovanju, članovi vlade, ustavnog suda, zastupnici u parlamentu i članovi Državnog vijeća, kao i zamjenici, državni vijećnici, predstavnici vlade i Ustavnog suda.

Odgovarajući na pitanja novinara, Poklukar je kazao da je cilj kampanje cijepljenja i dalje u najkraće vrijeme cijepiti najmanje 60 posto stanovništva, što ovisi o budućim isporukama cjepiva.

Poklukar je zanijekao neslužbene informacije koje su prenijeli mediji, da se je u Sloveniji pojavio "nigerijski" soj koronavirusa za koji je karakteristično da se brže širi i na koji cijepljenje ne djeluje učinkovito, rekavši da o tome "ni službeno ni neslužbeno ne zna ništa".

Prema njegovim riječima, do sada je službeno u Sloveniji nedavno potvrđen jedan slučaj južnoafričkog soja koronavirusa, a već duže vremena je prisutan i britanski soj, kojega je sekvencioniranjem u zadnjem tjednu potvrđeno 62 slučaja.

Slovenska vlada potvrdila je da će u četvrtak raspravljati o trenutačnom stanju epidemije i mogućim mjerama, ali je prema mišljenjima epidemiologa malo mogućnosti da dođe do novog ublažavanja mjera, što se uglavnom tumači opasnošću širenja novih sojeva koronavirusa.

Slovenski premijer Janez Janša u ponedjeljak je u parlamentu kazao da bi u slučaju da se nove varijante virusa toliko prošire jedna od alternativa sadašnjim restrikcijama bilo i potpuno zatvaranje društvenog života, sve dok se stanje ne poboljša, a broj novih zaraza ne smanji.

Vlada je u utorak objavila da je u zadnja 24 sata sa 4487 testova potvrđeno 729 novih zaraza koronavirusom i devet preminulih d posljedica Covida-19, dok je u bolnicama još uvijek relativno visoki broj od 528  hospitaliziranih, od čega 84 na intenzivnim odjelima.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom