Magazin     | 03.03.2021. 08:39 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Saopćenje

MOSTAR, 3. ožujka (FENA) - 

- 1703. Umro engleski znanstvenik i pronalazač Robert Hooke, koji je usavršio barometar, teleskop i mikroskop te prvi otkrio ćelijsku strukturu biljaka. Postavio je osnovni zakon teorije elastičnosti - Hookeov zakon.

- 1856. Francuska i Velika Britanija su objavom rata Kini započele Drugi opijumski rat tijekom kojeg se europskim, a poglavito engleskim trgovcima, pokušalo osigurati nesmetan izvoz opijuma i maka iz kineskih provincija.

- 1861. Manifestom cara Aleksandra II ukinuto kmetstvo u Rusiji. Više od 47 milijuna kmetova oslobođeno je feudalnog odnosa i dobilo pravo da trguje, da se bavi zanatima i svim poslovima u gospodarstvu.

- 1875. U pariškoj Operi Comique premijerno izvedena opera Carmen Georgesa Bizeta.

- 1886. Nakon srpskog poraza kod Slivnice, Srbija i Bugarska zaključile Bukureštanski mir. Tromjesečni rat koji je počeo kralj Milan Obrenović zbog pripajanja Istočne Rumelije Bugarskoj, znatno je oslabio kraljev položaj u zemlji.

- 1923. Izišao prvi broj kultnog američkog tjednika Time, koje su pokrenuli Briton Hadden i Henry Luce.

- 1924. Narodna skupština u Ankari ukinula kalifat i protjerala kalifu i njegovu obitelj, kao dio reformi u modernizaciji zemlje predsjednika Kemala Ataturka.

- 1969. NASA lansirala misiju Apollo 9 kako bi izvršila testiranje lunarnog modula koji će biti korišten u prvom ljudskom letu na Mjesec.

- 1974. U padu turskog putničkog zrakoplova DC-10 kod Pariza poginulo svih 346 putnika i članova posade.

- 1988. Umro Henryk Szeryng, poljski violinista, jedan od najvećih majstora violine 20. stoljeća.

- 1991. Stanovnici Letonije i Estonije su ubjedljivom većinom glasali za neovisnost od Sovjetskog saveza.

- 1993. U Washingtonu umro američki virusolog, porijeklom poljski Jevrejin, Albert Bruce Sabin, pronalazač cjepiva protiv poliomielitisa - zarazne dječije paralize.

- 1996. Umrla Marguerite Duras, francuska spisateljica, autorica više romana, a napisala je i scenarij za film "Hirošima, ljubavi moja".

- 1996. Palestinski terorista samoubojica u autobusu u centru glavnog grada Izraela Jerusalema usmrtio 18 i ranio deset ljudi.

- 1997. Najmanje 125 ljudi poginulo, a više od 450 ozlijeđeno u putničkom vlaku u pakistanskoj provinciji Pendžab koji je punom brzinom iskočio iz šina.

- 2002. Građani Švajcarske izjasnili se na referendumu da njihova država postane članica UN-a.

- 2005. Avanturista Steve Fossett postao prvi prvi čovjek koji je letio oko svijeta bez prekida. Njegova letjelica je poslije tri dana u zraku sletjela u Kanzas (SAD).

- 2008. Umro Giuseppe di Stefano, jedan od najvećih talijanskih i svjetskih tenora 20. stoljeća. Nastupao u najvećim svjetskim operskim kućama, uključujući milansku Scalu, njujorški Metropoliten, Bečku i Berlinsku operu.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'