Svijet     | 03.03.2021. 09:29 |

UNICEF: Škole za 168 miliona djece zatvorene godinu dana

FENA Internet

NEW YORK, 3. marta (FENA) - Zbog covid mjera škole za preko 168 miliona djece u svijetu zatvorene su gotovo godinu dana, objavio je UNICEF.

Prema izvještaju UNICEF-a škole u 14 zemalja širom svijeta uglavnom su zatvorene od marta 2020. do februara 2021. godine.

Od toga je dvije trećine u Latinskoj Americi i na Karibima gdje je pogođeno gotovo 98 miliona školaraca, prenosi dpa.

"Kako se približavamo jednogodišnjem trjanju pandemije Covid-19, ponovno se podsjećamo na katastrofalne situacije u obrazovanju koje su stvorile svjetske blokade", izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

Upozorila je da svakim danom djeca koja ne mogu pristupiti školovanju sve više zaostaju, a najmarginaliziraniji plaćaju najvišu cijenu.

UNICEF je upozorio da  zatvaranje škola ima "pogubne posljedice", a najugroženija djeca riskiraju da umjesto toga budu prisiljena na dječji brak ili dječji rad.

Više od 888 miliona djece širom svijeta i dalje se suočava s poremećajima u obrazovanju zbog potpunih i djelomičnih zatvaranja škola.

Kako bi skrenuo pažnju na "hitnu situaciju u obrazovanju", UNICEF je u utorak u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku predstavio model "Učionica za pandemiju".

Sastoji se od 168 praznih stolova, a svaki stol predstavlja milion djece koja žive u zemljama u kojima su škole gotovo u potpunosti zatvorene.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo