Bosna i Hercegovina     | 03.03.2021. 10:16 |

KUIP KS - Radnicima koji su radili za Dan nezavisnosti uvećati plaće

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. marta (FENA) - Tokom državnog praznika, Dana nezavisnosti BiH, pojačanim inspekcijskim kontrolama inspektora rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS bile su obuhvaćene 463 poslovne jedinice, pretežno ugostiteljskih i trgovačkih objekata u Kantonu Sarajevo, kod kojih je prema preliminarnim izvještajima na dan državnog praznika bilo radno angažirano oko 4.000 radnika.

Svim kontrolisanim poslodavcima koji su radili 1.marta inspektori rada su zapisnički naložili da po isplati plaće za mjesec mart ove godine dostave dokaz Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS o uvećanju plaće svim radnicima koji su tog dana radili. U slučaju nedostavljanja navedene dokumentacije inspektori će poduzeti mjere u skladu sa zakonom, saopćeno je iz KUIP-a KS.

Iz KUIP-a najavljuju da će kontrola uvećanja plaće radnicima koji su radili na dan praznika biti nastavljena i tokom mjeseca marta, a posebno po eventualno dostavljenim prijavama radnika odnosno njihovim zahtjevima za inspekcijski nadzor na navedene okolnosti.

U slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu platu za rad na dan praznika novčane sankcije predviđene Zakonom o radu iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravna, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorne osobe u pravnim subjektima, koliko iznosi kazna i za poslodavca fizičku osobu.

Iz KUIP-a podsjećaju da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se odlukama Vlade FBiH dani praznika proglašavaju neradnim, dok za kršenje odluka nisu propisane novčane sankcije. 

Upravo takva zakonska odredba ne daje mogućnost inspektorima rada da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika, već isključivo da kontrolišu primjenu zakonske odredbe koja poslodavca obavezuje na uvećanje plate za rad na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, navodi se u saopćenju KUIP-a KS. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo