Bosna i Hercegovina     | 03.03.2021. 13:35 |

Kantonalna inspekcija USK-a u 2020. godini izvršila 15.296 inspekcijskih nadzora

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 3. marta (FENA) - Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona (USK) u prošloj godini izvršila je 15.296 inspekcijskih nadzora, dok je ukupan financijski efekat po osnovu prekršajnih naloga, zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka, uplaćenim taksama i drugim osnovama iznosio 2.519. 234 KM.

"Bilo je planirano 11.190 inspekcijskih kontrola, tako da smo nadmašili za 4.106 izvršenih nadzora. U izvještajnom periodu za 2020. godinu izdano 2.648 rješenja u naloženim upravnim aktima, tako što je izdano 107 rješenja o zabrani rada, te 1.821 prekršajni nalog. Ukupno je podneseno 244 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, kao i 14 krivičnih prijava nadležnom Kantonalnom tužilaštvu", izjavio je direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Šerif Kosatica.

Primjena novog Zakona o inspekcijama Unsko-sanskog kantona počela je od 26. januara, a ovo zakonsko rješenje napokon je usaglašeno sa Zakonom o inspekcijama Federacije BiH i Zakonom o državnoj službi USK.

"Time je omogućeno efikasnije postupanje inspektora prilikom zatvaranja i pečaćenja poslovnih prostora, pogotovo u slučaju subjekata nadzora koji ne posjeduju rješenje za rad. Također, preciznije je definirano preventivno djelovanje inspektora, a daje i veću mogućnost subjektima nadzora da aktivnije učestvuju u procesu inspekcijske kontrole. Tu su još neke novine i  zakonska usaglašavanja, koja će svakako doprinijeti i punjenju budžeta Unsko-sanskog kantona", riječi su sekretara Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Amira Mujanović.

Inspektorat tržišno, turističko - ugostiteljske inspekcije je u saradnji s drugim inspektoratima u prošloj godini posebnu pažnju usmjerio i na kontrolu smještaja migranata i izbjeglica.

"Prije svega moram spomenuti odličnu saradnju s Upravom policije USK u ovom segmentu, naročito na području grada Bihaća i općine Velika Kladuša, gdje je u prošloj godini izvršeno 119 ovakvih inspekcijskih nadzora. U 36 slučajeva smo evidentirali iznajmljivače bez rješenja i odmah izdali rješenja o zabrani rada. Zapečaćena su 62 subjekta nadzora, jer nisu posjedovali, ili su radili suprotno rješenju za rad. Moramo još jednom napomenuti da se osobama bez validnih ličnih dokumenata i dokaza o legalnom ulasku u našu zemlju ne smije iznajmljivati stambeni ili boravišni prostor", kazao je Sadik Alagić iz Inspektorata tržišno, turističko - ugostiteljske inspekcije.

Istaknuto je i kako će u narednim danima biti pojačan inspekcijski nadzor kada je u pitanju kompletno poštivanje aktuelnih zdravstveno - epidemioloških mjera, s obzirom na sve učestalije zanemarivanje određenih smjernica za ponašanje u vrijeme pandemije koronavirusa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'