Bosna i Hercegovina     | 03.03.2021. 15:34 |

FUP i Tužilaštvo KS dogovorili jačanje saradnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. marta (FENA) - Zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman, sa saradnicima, razgovarao je danas s glavnom tužiteljicom Kantonalnog tužilaštva Kanton Sarajevo Sabinom Sarajlijom i njenim zamjenicima o jačanju saradnje dviju institucija.

Također, razgovarano je i o definisanju najboljih načina na unapređenju zajedničke prekse u otkrivanju i dokumentovanju krivičnih djela iz domena organizovanog i međukantonalnog kriminala, sa akcentom na koruptivna krivična djela, privredni i finasijski kriminal, trgovinu opojnom drogom, cyber-kriminal, te druge aspekte rada iz nadležnosti Federalne uprave policije. 

Sastanak je, osim jačanja saradnje, imao za cilj poboljšanje efikasnosti i kvalitete rada, koordinacije istražitelja i tužilaca prilikom provođenja istražnih i posebnih istražnih radnji u konkretnim predmetima koji su u skladu sa godišnjim planom Tužilaštva određeni kao prioriteti u radu, a koji su identificirani kao stvarna društvena prijetnja. 

Elaborirani su dosadašnji predmeti koji su u toku, te je dogovoreno intenziviranje dalje aktivnosti na njihovom uspješnom okončanju, a u konačnici u cilju donošenja osuđujućih pravosnažnih presuda.

Nadalje, dogovoreno je da u narednom periodu tužioci po linijama rada održe radne sastanke s rukovodiocima i istražiteljima istražnih organizacionih jedinica Uprave policije po navedenim predmetima kako bi se odredile smjernice za brže i efikasnije djelovanje na dokumentovanju krivičnih djela i izvršilaca. 

Jedan od zaključaka i prijedloga sa sastanka je razvoj operativnih planova, intenziviranje komunikacije, te eventualno formiranje zajedničkih timova Tužilaštva i Federalne uprave policije sa drugim agencijama, kako bi se na adekvatan način moglo odgovoriti u specifičnim i složenim istragama, a sve u cilju očuvanju sigurnosti i sticanja povjerenja građanstva, saopćeno je iz FUP-a. 

- Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je u svakom pogledu za intenziviranje zajedničkih aktivnosti sa Federalnom upravom policije, a na osnovu dosadašnje dobre saradnje koja može biti samo još bolja i jača, spremni smo da iskoristimo sve svoje kapacitete za rad na okončanju aktivnih istraga koje su trenutno naš prioritet - istakla je glavna tužiteljica Sarajlija, sa čim se usaglasio zamjenik direktora Korman ističući da je FUP konstantno na raspolaganju Kantonalnom tužilaštvu KS, kao i ostalim pravosudnim institucijama sa svim raspoloživim resursima. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo