Svijet     | 03.03.2021. 20:38 |

Deset raketa ispaljeno na međunarodnu zračnu bazu u Iraku

FENA Internet

BAGHDAD, 3. marta (FENA) - Deset raketa pogodilo je u srijedu u iračku zračnu bazu Ain al-Asad, koja je domaćin američkim, koalicijskim i iračkim snagama, saopćila je iračka vojska.

Nije bilo izvještaja o povredama među američkim uslužnim osobljem, ali američki civilni dobavljač umro je nakon što je pretrpio "srčanu epizodu" dok se skrivao od raketa, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

- Trenutno ne možemo reći ko je odgovoran za napade i nemamo potpunu sliku o razmjerama štete - dodao je Kirby. Nijedna grupa nije odmah preuzela odgovornost za napad.

Sjedinjene Države procjenjuju uticaj napada i vode istragu da bi utvrdili počinitelja, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, prenosi Reuters.

- Ako procijenimo da je daljnji odgovor opravdan, djelovat ćemo kada i kako odlučimo. Ono što nećemo učiniti je donijeti ishitrenu ili loše informisanu odluku koja će dovesti do dalje eskalacije ili koja će ići u korist našim protivnicima - rekla je na brifingu za novinare.

Prošlog četvrtka američke snage izvršile su zračne udare na objekte na graničnom kontrolnom punktu u Siriji koje su koristile miliantne grupe koje podržavaju Iran, uključujući Kata’ib Hezbollah i Kata’ib Sayyid al-Shuhada.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta