Bosna i Hercegovina     | 04.03.2021. 09:25 |

Općina Stari Grad raspisala javni poziv za dodjelu plastenika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Kako bi pružila podršku građanima koji se odluče baviti privredom Općina Stari Grad u okviru projekta "Proizvodnja u plastenicima" raspisala je Javni poziv za dodjelu plastenika.

Građanima će ove godine biti dodijeljeni plastenici površine 50 metara kvadratnih sa dodatnom opremom, u budžetu Općine Stari Grad za te namjene je planirano 30.000 KM.

Pravo prijave na javni poziv imaju svi zainteresovani građani - fizička lica koja imaju mjesto prebivališta i zemljište na području općine Stari Grad Sarajevo i da su zakonski korisnici minimalno 200 m2 poljoprivrednog zemljišta (vlasnik, posjednik, nosilac prava korištenja i dr.) pogodnog za plasteničku proizvodnju.

Dodatno uslov je i da je podnosilac zahtjeva nezaposlen, a dodatni bodovi ostvaruju se za ostale nezaposlene članove porodičnog domaćinstva, penzionere, demobilisane borce, RVI, porodice šehida, poginulih, umrlih ili nestalih boraca, civilnih žrtava rata i drugo.

Detaljni kriteriji propisani su Odlukom o utvrđivanju uslova i postupka za ostvarivanje prava učešća građana u dodjeli plastenika površine 50m2 sa dodatnom opremom na području općine Stari Grad koja je dostupna na web stranici Općine Stari Grad (www.starigrad.ba, sekcija: javni pozivi, konkursi i oglasi) gdje se također može pročitati i tekst javnog poziva.

Rok za podnošenje prijava na javni poziv je 10 dana od dana objave (02.03.2021. godine).

Poticaj poljoprivredne, plasteničke proizvodnje u općini Stari Grad jedan je od značajnijih ciljeva ove lokalne zajednice koja na taj način nastoji pomoći građanima u osiguravanju vlastite egzistencije, ali i osigurati mogućnost zarade, te masovnije proizvodnje.

U posljednjih 12 godina u ovoj općini, donirani su plastenici za 213 građana koji se danas aktivno bave plasteničkom proizvodnjom paprike, paradajza, mrkve, špinata, krastavica, luka i drugog, saopćeno je iz Općine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta