Svijet     | 04.03.2021. 09:02 |

Indija i Bangladeš pregovaraju o repatrijaciji Rohinja izbjeglica

FENA Internet

NEW DELHI / DHAKA, 4. marta (FENA) - Indijski ministar vanjskih poslova doputovao je u četvrtak u Bangladeš uoči posjeta premijera Narendre Modija, u okviru napora da se riješi sudbina 81 izbjeglice Rohinje na brodu koji plovi u međunarodnim vodama.

Ministar vanjskih poslova S. Jaishankar održat će razgovore sa svojim kolegom iz Bangladeša graničnim pitanjima i trgovini, prenosi Reuters.

Prošlog mjeseca indijska obalna straža spasila je 81 muslimana Rohinja čiji je čamac plutao Andamanskim morem više od dvije sedmice nakon što su napustili Bangladeš koji je primio više od milion izbjeglica Rohinja iz Mijanmara. Osam ljudi na brodici je umrlo od dehidracije.

Sudbina izbjeglica ostaje neriješena jer Indija do sada nije dozvolila njihov ulazak na svoje područje i želi da ih Bangladeš vrati.

Stotine hiljada  Rohinja prisiljeno je pobjeći iz svoje domovine nakon progona mijanmarske vojske 2017. Mijanmar negira optužbe za genocid i kaže da se vojska borila protiv pobunjeničke kampanje.

Indija je posljednjih sedmica Bangladešu osigurala dva miliona doza vakcina protiv COVID-19 što bi kao znak dobre volje moglo biti iskorišteno kontekstu prihvata izbjeglica i rješavanja repatrijacijske krize Rohinja.

Modi će putovati u posjetu Dhaki u sklopu proslave 50. godišnjice nezavisnosti Bangladeša kasnije ovog mjeseca.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta