Svijet     | 04.03.2021. 10:58 |

Blinken i Austin u posjeti Japanu od 15. marta

FENA Internet

TOKIO, 4. marta (FENA) -  Američki državni sekretar Antony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin sačinjavaju aranžmane za posjetu Japanu od 15. marta radi razgovora na polju vanjske politike i sigurnosti, saopćila su u četvrtak dva izvora direktno povezana s tom temom.

Blinken i Austin također pripremaju  “dva plus dva” dijalog s japanskim kolegama, ministrom vanjskih poslova  Toshimitsu Motegikem i ministrom odbrane Nobuom Kishijem, saopćili su izvori Reutersu, odbijajući da budi identifikovani jer ta informacija još nije objavljena u javnosti.

To bi bili prvi takvi razgovori između dvije saveznice od aprila 2019. i prva posjeta Japanu članova Bidenove administracije.

Sjedinjene Države i Japan pokušavaju ojačati svoje veze dok Kina preuzima sve agresivniji vanjskopolitički pristup u Indo-pacifičkoj regiji, navodi Reuters.

U dokumentu na 24 stranice sa smjernicama politike nacionalne sigurnosti predsjednika Joa Bidena izdvaja se Kina kao „jedini konkurent koji je potencijalno sposoban kombinovati svoju ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć kako bi mogao postati trajni izazov stabilnom i otvorenom međunarodnom sistemu“.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom