Bosna i Hercegovina     | 04.03.2021. 12:26 |

Sud BiH - Godinjak, Šarić i Bunoza oslobođeni optužbi za ratne zločine u Trnovu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudu kojom su optuženi Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza oslobođeni optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, saopćeno je iz Suda. 

Godinjak, Šarić i Bunoza su oslobođeni optužbi da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH između pripadnika Armije RBiH i Vojske RS-a, od maja 1992. do jula 1993. godine, svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem višestrukog lišenja života civila srpske nacionalnosti u selima na području općine Trnovo, protupravnom hapšenju i zatočenju u zatočeničkim objektima i paljenju njihove imovine, te lišenjima života i nečovječnom postupanju prema zarobljenim pripadnicima VRS-a u zatočeničkim objektima formiranim na području općine Trnovo.

Istovremeno, oslobođeni su optužbi da su, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, planirali, naredili, pomagali u planiranju, pripremanju i učinjenju ubistva, namjernom nanošenju osobi snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje, protuzakonitom zatvaranju civila, te da su, kršeći pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima, planirali, naredili, pomagali u planiranju, pripremanju i učinjenju lišenja života, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje, nečovječnom postupanju i nanošenju velikih patnji, ozljeda tijela i povreda zdravlja.

Optužnica u ovom predmetu teretila je Edhema Godinjaka u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti Trnovo, člana Ratnog predsjedništva Skupštine općine Trnovo i načelnika Štaba Teritorijalne odbrane Trnovo, Medarisa Šarića u svojstvu komandanta Štaba Teritorijalne odbrane Trnovo, a Mirka Bunozu u svojstvu komandanta jedinica HV–HOS, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana