Bosna i Hercegovina     | 04.03.2021. 15:22 |

Završena deveta redovna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Završena je deveta redovna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine čiji je prvi dio održan 18. februara.

U današnjem nastavku nije bilo većine glasova za imenovanje novog saziva Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH.

Odluku o razrješenju dosadašnjih te imenovanju novih članova te komisije Parlamentu je uputio predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je uz saglasnost dopredsjedavajućih Federacije predložio da u novom sazivu budu Esad Dželilović kao predsjednik, Matej Živković kao dopredsjednik, kao i članovi Amir Ibrović, Adnan Zukić i Romeo Zelenika.

Predstavnički dom je njihova imenovanja  odobrio u decembru pretprošle godine, ali danas u Domu naroda, sa  21 glasom 'za' od neophodnih 30, te uz tri glasa protiv i osam uzdržanih, odluka o imenovanju nije potvrđena.

Na samom početku današnjeg zasjedanja su bez rasprave podržani nacrti zakona o poduzetničkoj infrastrukturi i o slobodnim zonama u Federaciji Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Federalna vlada. Upućeni su u javnu raspravu prije izrade konačnog prijedloga i daljnje parlamentarne procedure ovih akata.

Delegati su danas upoznati s Kvartalnim izvještajem o dugu Q4/2019 te izvještajima o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije trezorskih zapisa (6M) na dan 19. maja 2020. godine, kao i po osnovu emisije (5Y) obveznica na dan 23. juna 2020. godine.

Prijedlog da do kraja 2021. godine bude produženo važenje srednjoročne strategije poljoprivrednog razvoja u FBiH, koja je donesena na period 2015-2020., nije ni razmatran jer danas na sjednici Doma naroda nije bilo zvaničnog predlagača, kako je obrazloženo.

U prvom dijelu ove redovne sjednice Doma naroda održanom 18. februara, podržani su Prijedlog zakona o Jedinstvenom registru taksi i naknada u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i Prijedlog zaključka koji proizilazi iz Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj: AP - 3683/20 od 22.12. 2020. godine.

Delegati su upoznati s Informacijom o epidemiološkoj situaciji Covid-19 u Federaciji BiH na dan 25. januara 2021. godine te na dan 8. februara 2021. godine, s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kao i s Informacijom o Planu vakcinacije protiv Covida-19 u Federaciji BiH.

Prihvaćeni su također Nacrt zakona o zaštiti zraka i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH.

Datum naredne redovne sjednice Doma bit će poznat naknadno. 

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'