Ekonomija     | 04.03.2021. 16:08 |

Predstavljen Program saradnje Švicarske u BiH od 2021.-2024. godine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Program saradnje Švicarske i Bosne i Hercegovini za period od 2021.-2024. godine, koji je izraz opredijeljenosti Švicarske za nastavak dugogodišnjeg partnerstva s BiH, predstavljen je danas u Sarajevu.

Na predstavljanju Programa saradnje Švicarske prisustvovali su gosti iz Švicarske i BiH. Prijateljima i partnerima Švicarske u BiH u uvodnom obraćanju obratili su se generalna direktorica Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) ambasadorica Patricia Danzi, ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn, pomoćnik ministrice vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose Ahmet Halilović i Davor Bošnjak, šef kabineta ministrice civilnih poslova BiH, dok je direktorica programa za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer predstavila ostvarene rezultata u proteklom periodu i najavila fokus Programa saradnje u naredne četiri godine.

- Ovo je zaista jedno emotivno putovanje za mene. Prvi put sam bila ovdje prije 25 godina kada je ovoj zemlji još uvijek bila potrebna humanitarna pomoć, a to je ujedno i period kada je Švicarske agencija za razvoj došla ovdje da bi podržala BiH. Danas, kao generalna direktorica SDC-a zaista sam ponosna što i dalje podržavamo ovu zemlju na jedan drugačiji način i to kroz inovativna partnerstva s poduzetnicima, s gradonačelnicima, odnosno sa svima onima koji zajedno rade na razvoju - kazala je ambasadorica Patricia Danzi.

Ambasador Daniel Hunn je poručio da švicarsko partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom traje već više od 25 godina te da će u budućnosti nastojati da intenziviraju odnose, a posebno u području kontakata iz privrede i investicija.

- Kako bi privukla više investitora BiH mora ponuditi bolje biznis okruženje. Sa novom fazom našeg programa saradnje, koju upravo pokrećemo, želimo da podržimo napore bosanskohercegovačkih vlasti na svim nivoima, kako bi razvili atraktivnu klimu za investicije. U slijedećoj fazi naše saradnje želimo se još više fokusirati na donositelje promjena, na partnere koji žele da se angažuju i posvete procesima reformi za dobrobit Bosne i Hercegovine i njenih naroda - naglasio je.

Direktorica programa za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer iskazala je želju  da u budućnosti građani još više u središtu njihovog rada.

- Želimo stupiti u kontakt s političarima i donositeljima odluka koji pokazuju iskrenu predanost ovoj lijepoj zemlji, želimo se angažirati s građanima i građankama, poduzetnicima i poduzetnicama koji se teže boriti protiv opće apatije, i želimo više raditi s mladim ljudima - poručila je.

U razgovoru s partnerima iz BiH razgovaralo se kako doći do pozitivnih promjena kroz angažman građanki i građana. O važnosti angažmana građanki i građana na nivou općina govorio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić. Bosanska Gradiška je uključena u razvojne projekte Vlade Švicarske u BiH.

Generalna direktorica SDC-ija Patricia Danzi govorila je o značaju Švicarske međunarodne saradnje, dok se šefica Odjela za saradnju sa Istočnom Evropom SDC-a Ruth Huber fokusirala na relevantnost Švicarskog razvojnog programa na zapadnom Balkanu i BiH.

- Zaista je divno biti ovdje povodom 25. godišnjice švicarske saradnje u BiH. Imala sam priliku susresti se s brojnim partnerskim institucijama i vidjeti konkretne rezultate saradnje. Doprinošenje razvoju je jako važno ne samo zbog toga što postoji geografska blizina dvije zemlje, već i zbog toga što postoje zaista uske kulturološke i društvene veze između naših zemalja. Stoga je za nas jako važno dati doprinos stabilnosti, prosperitetu i razvoju. Obzirom da se to ne dešava preko noći, mi ostajemo posvećeni toj svrsi - poručila je Ruth Huber.

Predstavljene novog Programa saradnje Švicarske završen je predstavljanjem Savjetodavnog odbora mladih pri Ambasadi Švicarske u BiH kojeg čini 10 mladih od 16 do 22 godine starosti iz svih dijelova BIH.

Tokom proteklih 25 godina, Švicarska je u BiH uložila više od 1,2 milijarde KM u razvojne projekte koji podržavaju angažman žena i muškaraca u BiH u oblikovanju vladinih politika za javne usluge koje su efikasne, održive i inkluzivne, za ekonomski rast i veće zapošljavanje i za bolju zdravstvenu zaštitu za sve.

Švicarska je treći najveći donator u BiH. U naredne četiri godine će osigurati još 142 miliona KM za konkretne razvojne projekte koji će imati direktan uticaj na živote ljudi u BiH, saopćili su organizatori.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo