Svijet     | 07.03.2021. 09:47 |

Grad iz 9. stoljeća Gäncä četiri puta meta napada u posljednjem karabakhskom ratu (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

GÄNCÄ, 7. marta (FENA) - Nekadašnji turistički centar, drugi najveći grad u Azerbajdžanu, Gäncä, osnovan 859. godine, bio je meta bombardovanja u posljednjem karabakhskom ratu, koji je završio prije tri mjeseca.

Prema srednjovjekovnim arapskim izvorima, grad Gäncä je osnovan 860. godine. Smješten na ravnici Gäncä-Gazakh u niziji Kur-Araz na zapadu Azerbejdžana, udaljenoj 375 km od glavnog grada Bakua, u sjeveroistočnom podnožju planinskog lanca Malog Kavkaza na rijeci Ganjachay, taj grad nudi razne turističke atrakcije, uključujući prirodne i historijske znamenitosti, spomenike, muzeje, pozorišta i druga mjesta.

Poznata je po bogatim arheološkim i arhitektonskim spomenicima te karakterističnoj arhitekturi od crvene cigle. Najpoznatija građevina je Juma džamija, sagrađena 1606. godine, kao i Kupatilo Chokak iz iste godine, kao i Karavan-sarah šasa Abasa iz 17. stoljeća koji ima 54 sobe i 13 sala.

Armenske okupacione snage su gađale taj stari grad u četiri odvojena napada te ubili 26 osoba, od kojih su šestero bili djeca. Ranjeno je 143, od čega 26 djece. Nijedan od bombardovanih mjesta u blizini nije imao vojne ili strateške ciljeve, a armenske okupacione snage gađale su isključivo stambene zgrade. Ispaljeno je ukupno 13 raketa, a osam ih je pogodilo grad, zbog čega azerbejdžanske vlasti pretpostavljaju da su rakete ispaljivane s područja Armenije.

Napadi su izvršeni balističkim raketama 'Iskandar' i 'Scud-B', velike razorne moći, zbog čega su zabranjene za upotrebu posebno u područjima gdje živi civilno stanovništvo.

Gäncä je prvi put pogođena raketom 4. oktobra 2020. godine, i tada je poginula jedna osoba, a ranjeno ih je 30. Uništene su dvije stambene zgrade i oko 30 kuća u ulici Ali Nizami. Gäncä je ponovo pogođena 8. oktobra. Nije bilo civilnih žrtava, ali oštećeni su brojni stambeni objekti i škola.

Treći napad desio se u noći između 10. i 11. oktobra, dan nakon prekida vatre potpisanog 10. oktobra, raketa Scud-B, za koju tvrde da je ispaljena s teritorije Armenije, uništila je oko 30 zgrada.

Zgrada koju je posjetila ekipa Fene u potpunosti je srušena, a nekada je bila dom za 35 porodica.

Stanar zgrade koja je nakon napada pretvorena u masivni krater, Zahid Babazade, nije bio tu kada se napad desio, već na službenom putovanju. U tom napadu poginula mu je trudna kćerka i zet.

- Bio sam u Odesi, poznanici su mi rekli da su čuli na vijestima da je na Gäncu pala raketa i da bi to trebalo provjeriti. Kada sam pogledao vijesti, vidio sam svoju suprugu koja je na ulici pričala i plakala. Na početku su mi rekli da mi je kćerka ranjena, umrla je trećeg dana u bolnici. Na vijestima sam vidio da je moj zet poginuo i da izvlače njegovo tijelo iz ruševina - ispričao je za Fenu.

Svjedok tog napada Eldanis Jafarov kazao je su ga snažne detonacije probudile u dva sata ujutro.

- Oni koji su ostali živi su odmah izašli na ulice da vide šta se desilo i da pomognu komšijama koji su ostali pod ruševinama. Ljudi su se derali da im pomognu, svi su ostali u šoku - istakao je.

Posljednji i najgori napad desio se 17. oktobra, otprilike u 1 sat po lokalnom vremenu, kada su projektili pogodili gusto naseljena stambena područja grada, izravnavajući nekoliko redova stambenih i drugih zgrada. U tom području nije bilo vojnih baza, i uništeno je oko 20 kuća, dok je mnogo civila ostalo zarobljeno pod ruševinama.

Kao rezultat napada ubijeno je 15 civila, uključujući 13-godišnjeg ruskog državljanina, a 55 je ranjeno.

Azerbejdžanska vlada oštro je osudila napade, nazvavši treći napad "aktom genocida nad azerbejdžanskim narodom kojem su svjedočili od genocida u Khojalyu". Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev te napade na Gäncu opisao je kao ratni zločin i "grubo" kršenje prekida vatre te obećao narodu da će uzvratiti napadom ako međunarodna zajednica ne reagira, što se na kraju i desilo.

Pogledajte https://fena.ba/video/5533/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/17QkIOSTTgajMJfHeEL4JTmmsmYzp7Kwj?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo