Kultura     | 07.03.2021. 10:36 |

Tajma Guzin: Unatoč pandemiji 'Pavarotti' ambiciozno ide dalje (VIDEO)

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 7. ožujka (FENA) - Muzički centar (MC) "Pavarotti" iz Mostara unatoč pandemiji koronavirusa imao je iznimno uspješnu 2020. godinu, a po riječima direktorice Tajme Guzin, s obzirom na mnogobrojne planirane aktivnosti i projekte, ova bi godina trebala biti još uspješnija.

Mnogobrojni koncerti, izložbe, promocije knjiga, edukacijske radionice i razni festivali, događaji su s kojima je "Pavarotti" i protekle godine uspješno ostvario svoj glavni cilj - poticanje i doprinos razvoju kulture Grada Mostara.

- MC Pavarotti proteklu godinu je započeo sa svojim redovitim književnim, likovnim i muzičkim i edukativnim aktivnostima da bi nakon pojave pandemije i kraće pauze mnogi projekti prešli u online formu. Već u petom mjesecu, uz poštivanje epidemioloških mjera, nastavili smo redovito sa svojim projektima i do kraja godine uspješno realizirali sve planirano - kazala je u razgovoru za Fenu direktorica Guzin.

Po njezinim riječima, kroz cijelu godinu u Centru je djelovalo više edukacijskih radionica među kojima Radionica modernog plesa, Dječji hor Pavarotti, Škola gitare i Mostar Rock School, dok su umjetnički program obilježili mnogobrojni koncerti, promocije knjiga, panel diskusije, kao i drugo izdanje Masterclass Jazz Workshopa, koji je zbog propisanih epidemioloških mjera održan online.

- Predavači na Masterclass Jazz Workshopu bili su iskusni bh. muzičari Dino Šukalo (gitara), Atila Aksoj (bas gitara), Amar Češljar (bubnjevi) i Adis Sirbubalo (klavijature). Radionica se održavala odvojeno za svaki instrument, a kuriozitet je da su radionici, osim regionalnih mladih muzičara, prisustvovali i muzičari iz Austrije i Švicarske - istaknula je Guzin.

Dodala je kako su navedeni muzičari predavali i na trećem Jazz Master Classu nakon kojeg su zajedno s polaznicima upriličili kraći koncert u atriju Centra. 

Ono po čemu je MC "Pavarotti" posebno prepoznatljiv svakako je "Mostar Blues & Rock Festival" čije je prošlogodišnje, 18. po redu izdanje zbog koronavirusa održano u posebnim okolnostima. Festival je urađen 17. i 18. srpnja u Studiju "A" Pavarotti centra, a program je bilo moguće pratiti u atriju putem video linka, kao i u programskoj shemi državne televizije koja je snimala tu tradicionalnu muzičku manifestaciju.

U organizaciji Udruženja arhitekata "For A" u Centru je protekle godine održana i multimedijalna putujuća izložba "Industrijalizacija u toku", dok je dugogodišnji projekt Pavarottija, šesta po redu Gitarijada "Na putu za jug" zbog nemogućnosti nastupa uživo održana online.

Direktorica Pavarottija ističe da je Prvi festival umjetnosti pod nazivom "MixArt", također održan protekle godine, projekt kojim se posebno ponose, a za cilj je imao potaknuti interes za kulturu i univerzalne ljudske vrijednosti.

- Festival je u dva dana trajanja objedinio likovnu, filmsku i muzičku umjetnost i okupio neke od najboljih umjetnika regije koji su predstavili svoje stvaralaštvo, a sve s ciljem da stvore i osnaže umjetničku scenu i urbaniziraju lokalnu kulturu - istaknula je Guzin.

Dodala je kako s navedenim festivalom imaju još ozbiljnije planove u ovoj godini kada očekuju sudjelovanje gostiju iz cijele regije i Europe.

Što se tiče 2021. godine, Guzin je podsjetila kako je prošli mjesec u studiju Pavarottija najbolji jazz bend u BiH "Sarajevo Jazz Guerrilla" snimao novi album te najavila da ove godine, uz redovite, tradicionalne aktivnosti, MC "Pavarotti" planira proširiti svoje programske kapacitete mnogim novim zanimljivim projektima.

- Među njima je i projekt pod nazivom "Beton" koji bi obuhvaćao video i muzičku produkciju, a koji bi se realizirao putem Kreativne Europe. U planu nam je i nova alternativna produkcija koja bi vjerojatno nosila naziv "Nebo". Ta bi produkcija radila s alternativnijim umjetnicima, odnosno na nekim novijim projektima i nečemu što još nije viđeno - kazala je Guzin.

Naglasila je kako MC "Pavarotti" u svom radu surađuje s brojnim udruženjima i pritom navela jako dobru suradnju s Mostar Rock školom, Muzičkom školom prvog i drugog stupnja i s velikim brojem nevladinih organizacija, među kojima Udruženje arhitekata "For A", Udruženje "Fora".

- Nama je jedan od osnovnih ciljeva ojačati vezu između nevladinog i vladinog sektora jer zajedno sa svojim kapacitetima možemo uraditi dobre stvari. U ovu godinu smo zakoračili ambiciozno, s mnogim planiranim aktivnostima i projektima, i trenutno nam je najvažnije da prestane pandemija koronavirusa, a sve ostalo ćemo lako - zaključila je direktorica MC "Pavarotti".

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5536

 

 

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1AzuB7Ph40vo1ySVF9WudDiOpFJWvZEAV?usp=sharing

 

 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta