Bosna i Hercegovina     | 05.03.2021. 13:19 |

Podžić posjetio kadete i pripadnike OSBiH koji se školuju u Republici Turskoj

FENA Saopćenje

SARAJEVO/ISTANBUL, 5. marta (FENA) - Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom odbrane Sifetom Podžićem, je nizom aktivnosti u Ankari i Istanbulu nastavila realizaciju programa službene posjete Republici Turskoj.

U srijedu, 3. marta 2021. godine, ministar Podžić je u pratnji ostalih članova delegacije posjetio Kopnenu vojnu akademiju Oružanih snaga Republike Turske u Ankari, gdje se sastao s zvaničnicima ove obrazovne ustanove, kao i sa našim kadetima.

Delegacija MO i OSBiH je danas posjetila i Nacionalni odbrambeni univerzitet i Akademiju zračnih snaga Republike Turske u Istanbulu, gdje se ministar Podžić sastao s našim kadetima i pripadnicima OSBiH koji se školuju u tim ustanovama.

Podžić je tom prilikom istakao značaj kvalitetnog vojnog obrazovanja i specijalističke obuke za jačanje ukupnih kapaciteta OSBiH.

- Činjenica da ste nam omogućili najveći broj mjesta za školovanje naših kadeta u inostranstvu i da pokrivate sve troškove vojnog školovanja, potvrđuje prijateljski odnos Republike Turske prema Oružanim snagama BiH, a samim tim i državi Bosni i Hercegovini, na čemu sam vam izuzetno zahvalan - kazao je Podžić.

Trenutno se u Republici Turskoj na školovanju nalaze 92 osobe, od kojih 75 kadeta OSBiH i 17 pripadnika OSBiH koji pohađaju različite vrste kurseva, komandno-štabnih škola i drugih vrsta specijalističkih obuka.

Kopnenu Vojnu akademiju u Ankari pohađa ukupno 60 kadeta, od kojih se fizički u Republici Turskoj nalaze 34 kadeta, dok njih 26 pohađa nastavu putem online-platforme.

Istovremeno, Vojnu zrakoplovnu akademiju u Istanbulu pohađa ukupno 16 kadeta, od kojih se trenutno devet kadeta nalazi u Istanbulu, a šest kadeta ove akademije prati nastavu od kuće putem online-platforme.

Ministar odbrane BiH od naših kadeta je zahtijevao visok stepen odgovornosti i profesionalizma u toku školovanja, u znak zahvalnosti za ovakvu vrstu pomoći, uz konstataciju da s "njihovim kvalitetnim vojnim obrazovanjem ne samo da jačamo personalne i profesionalne kapacitete OSBiH, nego da svaki pojedinac ima i ličnu korist".

Posebno se interesirao za probleme s kojima se susreću tokom školovanja i izrazio opredjeljnje Ministarstva odbrane BiH da se preduzmu određene mjere i radnje u cilju poboljšanja uvjeta školovanja.

Tokom službene posjete Republici Turskoj, delegacija MO i OSBiH je posjetila i Ambasadu Bosne i Hercegovine BiH u Ankari, te sjedište Direktorata odbrambene industrije Republike Turske, također, u Ankari, te vojni muzej u Istanbulu.

Delegacija MO i OSBiH svoju službenu posjetu Republici Turskoj završava u subotu, 6. marta, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!