Bosna i Hercegovina     | 05.03.2021. 14:45 |

Praštalo i Lovrinović o društveno-političkom konventu o evropskoj budućnosti BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Predsjedavajući  Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović danas je u Sarajevu primio delegaciju Evropskog pokreta u BiH (EPuBiH), koju je predvodio predsjednik te organizacije Predrag Praštalo.

Praštalo je u kratkim crtama Lovrinovića upoznao sa narednim aktivnostima Evropskog pokreta.         

- Bosna i Hercegovina će jedne neodređene godine, jednog neodređenog dana postati članica EU samo i ukoliko se pokrene i aktivira sveopšti društveno-politički dijalog/Konvent o evropskoj  budućnosti BiH, u kojem bi učešće trebali uzeti svi slojevi našeg društva, uključujući posebno lidere i političke stranke/partije, medije, poslovne, kulturne i druge druge kolektivne subjekte, kao i privredne komore, civilno društvo, intelektualnu i akademsku zajednicu, građanke i građane - rekao je Praštalo.               

Dodao je  da će se cijeli projekt razvijati u nekoliko faza, a da će javnosti biti predstavljen tokom maja u okviru obilježavanja "Dana i mjeseci Evrope u BiH 2021", kojom prilikom će biti prezentirano i novo rukovodstvo organizacije.

Lovrinović je zahvalio članovima delegacije na prezentaciji aktivnosti Evropskog pokreta, te istakao značaj djelovanja i angažmana građanskog aktivizma.

Pored toga, Lovrinović se složio da je neophodno jedinstvo svih društvenih segmenata, kako bi se došlo do napretka na EU putu BiH, posebno uzimajući u obzir 14 uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije, a koje je i Evropski pokret tokom nastavka dijaloga, također, istakao kao ključni segment djelovanja i aktivnosti društvenog konventa u začetku.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za EU integracije PSBiH je na kraju susreta poželio puno uspjeha u realizaciji projekta Evropskog pokreta.

U narednom periodu Evropski pokret nastavlja dijalog sa političkim subjektima, kao i diplomatskim korom u BiH, te humanitarnom aktivnošću u suradnji sa jednom bankom sa sjedištem u Bosni i Hercegovoini, o čemu će javnost biti pravovremeno informirana, saopćeno je iz te organizacije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo