Bosna i Hercegovina     | 05.03.2021. 14:28 |

Pahor:  Slovenija je saveznik proširenja EU na zapadni Balkan

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor je, nakon sastanka s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas u Sarajevu, izjavio novinarima da je Slovenija tradicionalno bila, jeste i bit će saveznik proširenja Evropske unije na zapadni Balkan.

Kazao je da je njegovo mišljenje, koje se s godinama samo potvrđuje, „da je proširenje EU na zapadni Balkan ultimativno geopolitičko pitanje i da je važno za mir, sigurnost naroda zapadnog Balkana kao i za države u EU“.

Dodao je da je strateška odluka o bržem uključivanju kompletnog zapadnog Balkana jako važna za EU i za države zapadnog Balkana.

Pahor je danas sa članovima Predsjedništva BiH, između ostalog, razgovorao i o samitu Brdo-Brioni, koji bi trebao biti održan krajem ovog ili početkom narednog mjeseca u Sloveniji.

- Očekujem da ćemo imati otvorenu raspravu na kojoj ćemo shvatiti da smo sami odgovorni za vođenje svojih država i da smo kao susjedi odgovorni za dobre međusobne odnose, da smo dužni pomagati, da moramo razumjeti razlike, ali da se moramo truditi da ih prevazilazimo - naveo je Pahor, dodajući da je to bila i poruka današnjeg sastanka koji je, ocijenio je on, prije svega bio prijateljskli razgovor.

Upitan u vezi s migrantskom krizom, Pahor je odgovorio da je, što se tiče migracija, uvijek bio i bit će pobornik politike zajedničkog, jedinstvenog pristupa Evropske unije.

- Imamo pozitivno iskustvo iz zajedničkog djelovanja. Čini mi se da smo shvatili da je potrebno nešto više uraditi na vanjskim granicama EU. Treba zajednio razgovarati i tražiti rješenje. Slovenija će, kao i druge države napraviti sve po pitanju ilegalnih migracija, da riješi taj problem kao što je dogovoreno na ravni EU - kazao je Pahor, koji danas boravi u zvaničnoj posjeti BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana