Svijet     | 05.03.2021. 15:50 |

World Vision: Ekonomski gubici sirijskog rata veći od 1,2 biliona dolara

FENA Internet

ANKARA, 5. marta (FENA) -  Osim miliona mrtvih ili raseljenih, ekonomski gubici sirijskog rata, koji traje već deceniju, iznose više od 1,2 biliona dolara, navodi se u novom izvještaju organizacije za humanitarnu pomoć World Vision International.

U izvještaju pod naslovom "Previsoka cijena konflikta za sirijsku djecu" koji je objavio World Vision International sa sjedištem u Kaliforniji, navodi se da čak i da se rat u Siriji danas završi, do 2035. godine ta zemlja bi ostala bez dodatnih 1,4 biliona dolara zbog posljedica rata.

Ako se tome još doda i utjecaj rata na zdravlje i obrazovanje sirijske djece, brojka bi se kretala i do 1,7 biliona dolara.

U izvještaju se navodi da je zbog posljedica rata životni vijek sirijske djece smanjen za 13 godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Humanitarna pomoć Siriji u posljednjih deset godina iznosila je 19,4 milijardi dolara, ili 1,6 posto ukupnih ekonomskih gubitaka koje je zemlja pretrpjela.

Zbog posljedica rata, od marta 2011. godine raseljena je polovina stanovništva Sirije, a 40 posto njih su djeca. Ukupni broj poginulih civila u sirijskom ratu procjenjuje se na oko 600.000.

Sirija je u građanskom ratu od početka 2011. godine, kada su snage odane režimu Bashara al-Assada upotrebom sile pokušale ugušiti prodemokratske demonstracije. Prema podacima Ujedinjenih nacija, stotine hiljada ljudi od tada je ubijeno, a više od deset miliona je raseljeno.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!