Regija     | 05.03.2021. 20:37 |

Hrvatska policija i pirotehničari nakon stradavanja migranta spasili više njih

FENA Agencije

ZAGREB, 5. ožujka (FENA) - Hrvatska policija i pirotehničari spasili su jučer i danas više ilegalnih migranata čiji su životi bili ugroženi u minskom polju u općini Saborsko, nakon što je prethodno u eksploziji nepoznate eksplozivne naprave umro jedan migrant i ranjeno njih nekoliko, priopćeno je u petak navečer iz MUP-a.

Nezakonite migrante iz minski sumnjivog područja su izvukli pripadnici ATJ Lučko, koji su jučer prvo helikopterom pretraživali to područje do večernjih sati, a zatim su ih upozorili da su u minski sumnjivom području i da trebaju ostati tu dok ne dođe pomoć. Pirotehničari ATJ Lučko odredili su najkraći put od sigurne zone do njih te jutros počeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora za izvlačenje kroz minski sumnjivo područje te je spašeno deset osoba i pružena im je liječnička pomoć, prenosi Hina.

MUP u priopćenju piše da je skupina stranih državljana nezakonito ušla u Republiku Hrvatsku te je u šumskom predjelu kod mjesta Blata u općini Saborsko ušla u minski sumnjivo područje. Tu je muškarac mlađe životne dobi nagazio na nepoznatu eksplozivnu napravu i smrtno stradao, dok su ostale osobe iz skupine ozlijeđene od eksplozije.  Nakon zaprimljene dojave, policijski službenici su pronašli jednog smrtno stradalog i jednog ozlijeđenog muškarca, dok se ostatak grupe udaljio u nepoznatom smjeru.

MUP je izvijestio da je u ovom trenutku šest osoba izrazilo namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, dok su ostale osobe s obzirom na to da su bile ozlijeđene, medicinski zbrinute. Jedna od njih nalazi se u životnoj opasnosti.

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija, podsjeća se,  intenzivno još od 2018. godine javno ukazuju na opasnosti nezakonitih migracija i to posebno upozoravaju na opasnost minski sumnjivih područja, teških zimskih uvjeta na planinama te rijekama. 

"I ovom prilikom ponovno pozivamo međunarodne i nevladine organizacije koje sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti, misleći prvenstveno na BiH te Srbiju, da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku. Konkretno stradavanje migranata je dokaz da ulazak u Republiku Hrvatsku  izvan graničnog prijelaza, osim što je nezakonit, može biti i iznimno opasan", zaključak je priopćenja MUP-a.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo