Magazin     | 08.03.2021. 10:11 |

Rupnik i 24 umjetnika dovršili veličanstveni mozaik u Franjevačkoj crkvi (VIDEO)

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 8. ožujka (FENA) – Mozaik, za katolike neprocjenjive duhovne vrijednosti, koji se nalazi u oltarskoj apsidi Franjevačke crkve svetog Petra i Pavla u Mostaru dovršen je pod vodstvom umjetnika patera Marka Ivana Rupnika.

U središnjem djelu mozaika dominira Blažena Djevica Marija s Isusom u naručju, dok se u četiri bočna mozaika prikazuju - sveti Franjo i prve jaslice koje je napravio 1223. u Grecciu, zatim Marija i njezina rođakinja Elizabeta s desne strane, Isusovo spašavanje Adama i Eve iz Šoela, Hada tj. pakla, te Marijino Uznesenje.

Gvardijan Franjevačkog samostana u Mostaru fra Danko Perutina kazao je u razgovoru za Fenu kako je završen mozaik koji je radio teolog, umjetnik, isusovac Marko Ivan Rupnik sa svojom ekipom iz CentraAletti iz Italije i da su na mozaiku dva tjedna radila 24 umjetnika.

 Po njegovim riječima, mozaik ima neprocjenjivu duhovnu vrijednost.

- Ovaj mozaik za nas ima neprocjenjivu duhovnu vrijednost, jer nakon rata, tolikih rana, nepogoda, korone, neimaštine, svima nama daje jednu duhovnu utjehu te pokazuje kako i u ovim teškim vremenima, treba raditi i ići naprijed. Situacija nije laka, ali moramo uvijek biti okrenuti prema Božjem licu i gajiti u sebi nadu - istaknuo je gvardijan Perutina.

Naglasio je kako je središnji lik ovoga mozaika Blažena Djevica Marija – Gospa koja drži Isusa u naručju.

- Na mozaiku je prikazana Gospa koja desnom rukom poziva sve vjernike prema Isusu. Na prvi pogled se čini kako je Marija u središtu, međutim, u središtu je Isus. Njezina lijeva ruka pokazuje Isusa, a desna ruka poziva ljude prema njemu. Ona se nalazi uokvirena s lijeve i desne strane kao u bademu. Na vrhu obrub nije zatvoren, nego je prikazana Božja ruka koja spušta milost, koja po Gospi, koja je posrednica svih milosti, prelazi na sve ljude. Obrub također nije zatvoren ni na dnu gdje sjedi svećenik, na kojega se izljeva milost, kao i na ostale svećenike koji slave misu, te na cijeli narod koji sudjeluje u slavlju euharistije - pojasnio je fra Perutina.

Dodao je da se oko Gospe nalaze četiri manja mozaika.

Gvardijan Franjevačkog samostana također je podcrtao kako je u apsidi iznad oltara sve završeno, dok unutrašnjost same crkve još uvijek  nije u potpunosti gotova.

- S lijeve i desne strane ostalo je još dosta prostora. Tu će biti, u mozaiku od 80 cm, po dvanaest učitelja crkve, svetaca i mučenika, počevši od sv. Bazilija, preko sv. Grgura i sv. Jeronima pa sve do svetog Nikole Tavelića, bl. Alojzija Stepinca i ostalih hrvatskih svetaca i mučenika koji će biti u mozaiku vinove loze. Ispod tog mozaika će biti Križni put koji će se raditi u bronci – naglasio je Perutina. 

Po njegovim riječima, Franjevačka crkva u Mostaru jedan je od većih sakralnih objekata u jugoistočnoj Europi.

- Može se reći da je ovo jedan od većih sakralnih objekata u jugoistočnoj Europi. Naravno, o ukusima se ne raspravlja ali, uistinu, ovo je jedno veliko djelo koje čovjeka privlači Bogu i poziva na preispitivanje života. Cilj je umjetnosti da u čovjeku probudi one najdublje čežnje, a to je uvijek čežnja za mirom, ljubavlju i dobrotom. Često se događa da mi idemo ispred ili iza Krista, a trebamo biti u Kristu. Ovaj mozaik svojom ljepotom i ozračjem koje vlada u crkvi čovjeka nekako gura u to područje duhovnosti – zaključio je gvardijan te se zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovo djelo završi.

Inače, Marko Ivan Rupnik poznati je teolog i umjetnik. Pripadnik je Družbe Isusove, a rođen 1954. u Zadlogu u Sloveniji. Studirao je slikarstvo na Accademia di Belle Arti i teologiju u Rimu na Gregoriani gdje je doktorirao tezom o Vjačeslavu Ivanovu.

Predaje na Papinskom orijentalnom institutu i na Papinskom sveučilištu Gregoriana. Direktor je Centra Aletti, značajne kulturne ustanove koja istražuje i potiče duhovnost u umjetnosti. Godine 1999. u potpunosti je dovršio obnovu mozaika u kapeli Redemptoris Mater koju mu je povjerio blagopokojni Sveti Otac papa Ivan Pavao II.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5537

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1zlLSrRisLgTCC4WAdcvwXBXP1DuZiK7O?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo