Bosna i Hercegovina     | 07.03.2021. 20:16 |

Preminuo dirigent Miroslav Homen

FENA Dragan Vuković

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Maestro Miroslav Miro Homen, koji je bio  redovni dirigent Sarajevske filharmonije, a zatim i u Hrvatskom narodnom kazalištu, preminuo je danas, potvrdili su iz Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Rođen je u Dubrovniku 1940. Muzičku akademiju, Odsjek za kompoziciju i dirigiranje, završio je u Sarajevu 1966. Iste je godine postao dirigent sarajevske Opere i baleta. Od 1971. godine bio je honorarni suradnik Muzičke akademije za predmete zbor i zborno pjevanje, a od 1986. izvanredni profesor za studij opernih uloga i korepeticiju opere.

Bio je redovni gost dirigent Sarajevske filharmonije i Orkestra RTV Sarajevo. Od 1988. do 1990. godine bio je direktor sarajevske Opere i Sarajevske filharmonije. Trideset je godina bio dirigent studentskog zbora Slobodan Princip Seljo iz Sarajeva s kojim je osvajao prve nagrade na međunarodnim natjecanjima u Italiji i Engleskoj. Kao gost dirigent nastupio je u svim kazališnim kućama bivše Jugoslavije i u mnogim europskim zemljama, ističu iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Godine 1992, za vrijeme ratnog vihora, odlazi u Rijeku, u Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca gdje pruzima posao dirigenta. Bio je ravnatelj Opere (1993/94), a šef dirigent do umirovljenja.

Već 1998. godine, nakon završetka rata, postavlja prvu poratnu opernu premijeru u Sarajevu, Puccinijevu Toscu, potom 1999. i Verdijeva Trubadura, a 2000. praizvedbu prve bosanske opere Hasanaginica Asima Horozića.

Osim dirigiranjem, kontinuirano se bavio i simfonijskom djelatnošću.Godine 1998. primio je Nagradu Milka Trnina za ravnanje operama Rigoletto Giuseppea Verdija i Madame Butterfly Giacoma Puccinija, obje u izvedbi Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo