Bosna i Hercegovina     | 08.03.2021. 12:50 |

Inicijativa građanki Mostara traži besplatno predškolsko obrazovanje (VIDEO)

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 8. marta (FENA) - Inicijativa građanki i građana Mostara (IGM) pripremila je u povodu 8. marta inicijativu za nositelje vlasti u Gradu Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu koja se odnosi na besplatno predškolsko obrazovanja za svu djecu na tom području.

Članica Inicijative Amna Popovac navodi kako su u povodu Međunarodnog dana žena željeli da skrenu pažnju na jako nepovoljan položaj djece u predškolskim ustanovama.

- Svjesni smo da u Mostaru i Hercegovini sve teže živimo i sve manje je porodica koje mogu sebi priuštiti da plaćaju i za jedno ili čak dvoje djece boravak u predškolskim ustanovama. Grad Mostar je do sada pokrivao samo pola troškova rada gradskih vrtića, iako kao osnivač mora da pokriva sto posto te troškove. Prošle godine, tokom pandemije, Grad Mostara je radi toga što nije bilo uplata od roditelja, pokrio sve troškove i to nam je pokazalo da oni mogu da nastave da tako rade i u buduće.

 Iz tog razloga smo tražili da Grad Mostar pokrije sve troškove rada vrtića, a da zauzvrat sva djeca u Mostaru mogu besplatno da idu u predškolsko obrazovanje - ističe Popovac.

Naglašava kako vrtići nisu igraonice te da su to odgojne ustanove u kojima se djeca socijaliziraju i uče osnovnim društvenim vrijednostima.

Osim prema Gradu Mostaru, dodala je, inicijativu šalju i prema vladajućim strukturama Hercegovačko-neretvanskog kantona jer, kako kaže, postoji federalni i kantonalni zakon u kojem piše da djeca godinu dana prije polaska u školu moraju da provedu 150 do 300 sati u vrtiću.

- Svjesni smo da jako puno djece živi u ruralnom području i ne mogu ostvariti to svoje pravo. Za samo sto hiljada maraka HNK može omogućiti svoj djeci iz ovog kantona da imaju predškolsko obrazovanje, to minimalno od 150 do 300 sati- poručila je Popovac. 

 Podršku toj inicijativi pružila je i direktorica Ustanove "Dječji vrtići" Mostar Danijela Kegelj.

 - Značajno nam je da smo dobili potporu na način da su ljudi konačno shvatili koliki je značaj tog predškolskog odgoja, da mi nismo svrha sami sebi već da smo potpora ljudima u ovom gradu. Drago nam je da se skrenula pozornost na nekakav pravi način. 

Već 2007. godine usvojen je okvirni zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju i mi smo jedan od dva kantona u državi koji ga nije usvojio - naglasila je Kegelj.

Dodala je kako po pitanju predškolskog odgoja i obrazovanja u Mostaru, kao i u HNK, mnoge stvari stoje.

- Loš status, mnoga djeca ostaju na popisu čekanja, situacija koja traje već godinu dana u vidu pandemije, kojoj smo svi svjedoci, dodatno je otežala život porodici, dakle lockdown je dodatno utjecao na sve nesretne porodice da djeca unutar njih budu nesretnija, tako da predškolstvo stvarno ima jako puno posla, a bojimo se, malo razumijevanja - ocjenjuje Kegelj.

Direktorica Javne ustanove "Dječiji vrtići Ciciban" Dženana Šegetalo istakla je kako bi predškolsko obrazovanje trebalo biti besplatno u godini pred polazak u školu te  dostupno svoj djeci u kantonu.

- Nadamo se da će ova inicijativa uroditi plodom, da će imati pozitivne rezultate i da će što prije zaživjeti- naglasila je Šegetalo. 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5539

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1pUNfAoUcIZQQymQI2dLn6_zVzUx3zSx5?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'