Bosna i Hercegovina     | 08.03.2021. 11:07 |

Ljudska prava žena ključni element za sigurnost i napredak svakog društva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Mreža za izgradnju mira, koja okuplja 215 članica, organizacija i škola, iz cijele Bosne i Hercegovine, teži ka izgradnji održivog mira.

Povodom Osmog marta - Međunarodnog dana žena, Mreža za izgradnju mira objavila je saopćenje u kojem se navodi da rodnu ravnopravnost baštini kao jednu od temeljnih vrijednosti svog djelovanja. 

Mreža za izgradnju mira podsjeća da su Ujedinjeni narodi 1977. godine donijeli rezoluciju o redovnom obilježavanju 8. marta kao Međunarodnog dana žena, ali da historija obilježavanja Osmog marta počinje znatno ranije.

- Radnice zaposlene u tekstilnoj industriji su u New Yorku 8. marta 1857. godine organizirale proteste kako bi skrenule pažnju na loše uvjete rada i niske plate. Već 1908. godine 15.000 žena je marširalo New Yorkom tražeći kraće radno vrijeme, bolju platu i pravo glasa. Na prvoj Međunarodoj ženskoj konferenciji, održanoj je u Kopenhagenu 1910. godine uspostavljen je Međunarodni dan žena, s ciljem da žene iz cijelog svijeta 8. marta organiziranije, masovnije i glasnije zahtijevaju prava koja im pripadaju i ukazuju na loše uvjete rada. U Bosni i Hercegovini žene organizuju javni skup 8. marta 1913. godine, na Međunarodni dan žena, zahtijevajući ekonomsko i političko oslobađanje žena, navodi se u saopćenju Mreže za izgradnju mira povodom Međunarodnog dana žena -   saopćeno je iz Mreže za izgradnju mira.

Navode da ista ona prava za čije osvajanje i poboljšanje su protestirale žene još u 19. stoljeću, žene Bosne i Hercegovine zahtijevaju i danas.

U Bosni i Hercegovini žene se još uvijek bore da budu jednako plaćene za rad jednake vrijednosti kao njihove muške kolege, za bolje uvjete rada, a mnoge od njih strahuju da će im poslodavac dati otkaz ukoliko se odluče zasnovati porodicu i ostvariti potomstvo. U Bosni i Hercegovini pravo porodilje na porodiljnu naknadu zavisi od mjesta njenog prebivališta, sigurne kuće za pomoć i podršku preživjelim rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici se bore za nastavak funkcioniranja, a osjetljivi pristup i politike prema ranjivim grupama žena gotovo da ne postoje. Kapaciteti ustanova za predškolsko obrazovanje djece su prebukirani, neplaćen kućni rad i ekonomija padaju na leđa žena, dok obrazovni sistem podržava trenutno stanje perpetuiranjem rodnih uloga i rodnih stereotipa u udžbenicima. Iako su žene Bosne i Hercegovine dobile pravo glasa, borba za ravnopravno učešće žena na mjestima odlučivanja, gdje 51 posto žena, koliko ih živi u Bosni i Hercegovini, predstavlja tek 20-ak posto žena, još uvijek traje. Pandemija koronavorusa je donijela nove izazove, ekonomsku nesigurnost, porast rodno zasnovanog nasilja nad ženama i u porodicama, a teret organizacije i izvođenja online nastave u kućnim uvjetima nose, većinom, žene.

- Povodom 8.marta – Međunarodnog dana žena podsjećamo da su ravnopravnost spolova, ljudska prava žena, nediskriminacija i jednakost neki od ključnih elemenata za izgradnju mira, sigurnosti i napretka svakog društva. Poručujemo da zahtjevi za poboljšanje ljudskih prava žena ne prestaju, svaki dan u godini budno pratimo i bdijemo nad rodnom ravnopravnošću ne dozvoljavajući da bude narušen stepen zagarantovanih ljudskih prava žena. Nastavljamo stazom koju su utabale mnoge snažne žene prije nas i poručujemo da naša borba neće stati sve dok sve žene ne budu uživale i živjele potpunu jednakost i nediskriminaciju u svakom aspektu svojih života - navodi se u saopćenju. 

Mreža za izgradnju mira podsjeća da svake godine Međunarodni dan žena organizacije civilnog društva obilježavaju različitim aktivnostima, kojima skreću pažnju na kršenja ljudskih prava sa kojima se žene u Bosni i Hercegovini suočavaju.

Ove godine aktivnosti će biti organizovane uz poštivanje svih propisanih epidemiloških mjera. 

Kalendar aktivnosti povodom Osmog marta 2021. godine nalazi se na  web stranici Mreže za izgradnju mira.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta