Ekonomija     | 08.03.2021. 12:26 |

Gender centar FBiH i 'Infohouse' za ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Gender centar Federacije BiH i Fondacija "Infohouse" potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o saradnji na projektu "Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u porodici".

Projekt provodi spomenuta fondacija u saradnji s udruženjem "Budućnost", a cilj je u narednih 30 mjeseci osnažiti najmanje 15 žena žrtava nasilja da postanu ekonomski nezavisne tako što će pokrenuti vlastite biznise.

Direktorica Fondacije "Infohouse" Dženana Alađuz rekla je da u toj fondaciji smatraju da Međunarodni dan žena, 8. mart nije dan kada treba slaviti već podsjetiti javnost da se većina prava žena u praksi ne poštuje. 

- Ovaj projekt je samo mali dio onoga što je potrebno jer je tokom pandemije broj prijava nasilja u porodici povećan za 20 posto, a žene su najviše dobijale otkaze u tom periodu i postajale ekonomski zavisne - naglasila je Alađuz.

Fatima Bećirović iz Gender centra FBiH navela je da je BiH zakonski obavezna da osigura svim žrtvama nasilja jednak pristup psihološkoj podršci, medicinskom zbrinjavanju, pravnoj podršci, ali i ekonomskom osnaživanju.

Istakla je da je to bitno za izlazak iz kruga nasilja pogotovo za žene koje su, u većem postotku, zbog ekonomske ovisnosti o partneru koji je nasilan prema njima prisiljene da ostanu u nasilnom okruženju.

Projekt "Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u porodici" finansijski podržava Evropska unija.

Pogledajte https://fena.ba/video/5538/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/16fFs7mTzFPfZEx0oCyhoSldj30qeilK7?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo