Bosna i Hercegovina     | 08.03.2021. 13:01 |

MUPRS - Četiri krivična djela 'nepostupanje po zdravstvenim propisima'

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 8. marta (FENA) - U okviru pojačanih aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na kontroli poštovanja zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije, a sve u cilju sprečavanja širenja koronavirusa među stanovništvom, proteklog vikenda evidentirana su četiri krivična djela "nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije", saopćeno je iz MUP-a RS.

Policijski službenici Policijske uprave Zvornik su u subotu 6. marta, u vremenskom periodu od 19.55 do 20.30 sati, u ugostiteljskom objektu zatekli 137 osoba od kojih niko nije koristio zaštitnu masku i nije bio na propisanoj fizičkoj distanci. Utvrđeno je da se u navedenom objektu emituje muzika putem razglasa. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, koji je naložio da se dostavi Izvještaj za krivično djelo "nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije".

Policijski službenici PU Zvornik su također u subotu u periodu od 20.35 do 20.50 sati u ugostiteljskom objektu zatekli 55 osoba, od kojih niko nije koristio zaštitnu masku, i nije bio na propisanoj fizičkoj distanci. Utvđeno je da se u navedenom objektu emituje muzika putem razglasa. O svemu je obaviješten dežurni tužilac, koji je naložio da se dostavi Izvještaj za krivično djelo "nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije".

Također, u subotu oko 23.40 sati u Tesliću, u ugostiteljskom objektu policijski službenici PU Doboj i radnici komunalne policije su zatekli 37 osoba. O svemu je obaviješteno Okružno javno tužilaštvo Doboj, koje se izjasnilo da postoje obilježja krivičnog djela "nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije".

U nedjelju, 7. marta, oko 10.10 sati napoznata ženska osoba prijavila je u Policijsku stanicu Zvornik da se u prostorijama područne osnovne škole u mjestu Liplje, Zvornik, organizira proslava povodom 8. marta, a koju organiziraju žene koje rade u prosvjeti u FBiH, da se izvodi muzika uživo i da je prisutno oko 60 osoba. Na lice mjesta su upućeni policijski službenci PU Zvornik. Okružno javno tužilaštvo Bijeljina je naložilo dostavljanje izvještaja za krivično djelo "nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije". 

MUP RS poziva građane da nadležnim službama prijave nedogovorne pojedince ili grupe, koji svojim ponašanjem mogu ga ugroze zdravlje ljudi.

U cilju zaštite zdravlja ljudi, a u skladu sa važećim zaključcima Republičkog štaba za vandredne situacije i preporukama Instituta za javno zdravstvo RS, policijski službenici MUP-a RS će i u narednom periodu nastaviti sa provođenjem mjera i radnji iz svoje nadležnosti, saopćeno je.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo