Bosna i Hercegovina     | 08.03.2021. 14:26 |

Prisustvo žena u izvršnoj vlasti daleko od procenta propisanog zakonom

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 8. marta (FENA) – Zastupnici Naše stranke (NS) na svim nivoima vlasti angažirani su na izmjenama i dopunama zakona o vladama, a u kontekstu minimalne zastupljenosti žena u izvršnoj vlasti u omjeru od 40 posto prilikom imenovanja ministara/rica od narednog izbornog ciklusa.

Saopćeno je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu u organizaciji Inicijative 50 posto, na kojoj su predstavljene dosadašnje aktivnosti na tom planu, uključujući različite aspekte učešća žena u javnom životu i mjestima odlučivanja u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH.

Zastupnica NS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Mirjana Marinković-Lepić istaknula je kako je 5. marta ispred Kluba NS-Nezavisni blok u zakonodavnu proceduru upućen prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, a što je propraćeno, analogno, inicijativama spram vlada na federalnom i kantonalnom nivou.

- Željeli smo da se kroz izmjene i dopune tih zakona ispoštuje Zakon o ravnopravnosti spolova i ti zakoni usklade sa članom 20. koji kaže da će državna tijela na svim nivoima vlasti osigurati i promovirati ravnopravnu zastupljenost spolova u upravljanju, procesu odlučivanja i predstavljanja – precizira Marinković- Lepić.

Dodala je kako podaci o sastavu organa izvršne vlasti u BiH svjedoče o tome da je prisustvo žena daleko od 40-postotnog procenta zastupljenosti koji je propisan Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH.

Na poteškoće u pogledu ostvarivanja projektovane zastupljenosti žena i (ne)poštivanja postojećih zakonskih rješenja ukazao je i zastupnik NS-a u Zastupničkom domu PSBiH Damir Arnaut, potcrtavajući kako ne postoje mehanizmi provedbe spomenute zakonske obaveze, odnosno sankcije.

Spomenutim prijedlogom, kako pojašnjava, predviđeno je da ukoliko mandatar Vijeća ministara BiH Zastupničkom domu dostavi listu ministara koja ne odražava 40 posto manje zastupljenog spola, onda je taj parlamentarni dom neće ni razmatrati.

Lejla Hodović je uime Gender centra pri Vladi Federacije BiH istaknula značaj zakonskog standarda koji bi trebao osigurati paritet žena i muškaraca, a što je, između ostalog, definirano i kvotom za liste kanditata u Izbornom zakonu BiH.

Po njenim riječima, analize o tome - zašto značajan procenat kandidatkinja ne rezultira jednakim brojem izabranih zastupnica, svjedoče o predrasudama i rodnim stereotipima prisutnim u društvu.

Zastupnica NS-a u Skupštini Kantona Sarajevo Vildana Bešlija kazala je kako je i tom kantonalnom zakonodavnom tijelu upućen prijedlog dopuna Zakona o vladi, te da je, u međuvremenu, načinjen određen napredak koji se ogleda u prisustvu u Vladi četiri predstavnice manje zastupljenog spola.

Navela je kako iskorak predstavlja i izrada Gender akcionog plana u KS-u u čemu su značajnu podršku pružili Gender centar FBiH i nevladin sektor.

Kako je rečeno, predstavljena aktivnost je svojevrsni poklon ženama u BiH za Međunarodni dan žena, 8. mart.

Istovremeno, iskazana je zahvalnost Sarajevskom otvorenom centru (SOC), partneru NS-a u zakonodavnim aktivnostima koje se tiču ostvarivanja odgovarajuće zastupljenosti žena u izvršnoj vlasti.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana