Bosna i Hercegovina     | 08.03.2021. 19:23 |

Ratni veterani iz regije na komemoraciji u Boderištu kod Brčkog

FENA Saopćenje

BRČKO, 8. ožujka (FENA) - Ratni veterani, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nazočili su obilježavanju obljetnice stradanja hrvatskih branitelja, pripadnika 108. brigade HVO-a u selu Boderište kraj Brčkog.

Prema navodima predsjednika Udruge obitelji branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Ravne – Brčko (UOPIN Ravne - Brčko) Ive Anđelovića, 8. ožujka 1993. godine jedinice Vojske Republike Srpske napale su selo Boderište u jutarnjim satima.

U tom napadu poginulo je osam branitelja, pripadnika HVO brigade Ravne Brčko, dvojica su ranjena i zajedno s nekoliko civila zarobljena. Tijekom dana zaustavljen je daljnji prodor i vraćeno stanje na početne položaje. U tim kontra-okršajima stradalo je i 13 pripadnika Vojske Republike Srpske, priopćeno je iz Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

- Na današnji dan mi se sjećamo naših branitelja s prostora Boderišta i drago mi je da su sa nama danas, po prvi put, i predstavnici Centra za nenasilnu akciju, mirovne organizacije koja okuplja veterane iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, da svi zajedno odamo počast stradalima na čemu im svima koji su došli zahvaljujem - kazao je Anđelović.

Ratni veteran 108. pješačke brigade HVO-a iz Brčkog Mirko Zečević Tadić, kazao je da danas odaje počast braniteljima koji su stradali braneći svoja ognjišta, ali i da suosjeća sa žrtvama suprotne strane.

- Ja ne mogu da mrzim ljude s druge strane i trebamo da oprostimo svim ljudima nebitno kojoj strani da su pripadali. Da pokušamo da nastavimo život jedni s drugima, ako je to ikako moguće da nastavimo taj put ka pomirenju i boljem suživotu i da napokon nastavimo da živimo ovdje zajedno, kako nam ne bi za nekih deset, dvadeset, pedeset godina, ponovo došao rat - izjavio je Zečević Tadić.

Amer Delić, ratni veteran Armije RBiH i član Centra za nenasilnu akciju, dodao je kako je namjera ratnih veterana bila prisustvovati objema komemoracije i iskazati počast svim žrtvama, te tako poslati poruku pomirenja.

- Živimo naše živote kao da smo osuđeni na čekanje, čekamo da za nas neko učini neka djela kako bismo normalno živjeli, čekamo da neko učini naše prostore sigurnim i za nas i naša pokoljenja. Ne treba čekati, treba se sjećati i rata i ljudi koji su u njemu stradali i djelovati poučeni tim iskustvom kroz koje smo prošli. Potrebno je da se uvažavamo i nađemo mjesta u srcu za sve stradale. Željeli smo posjetiti i susjednu Grbavicu gdje se ta zajednica sjeća svojih poginulih pripadnika VRS-a na današnji dan, ali nažalost u ovim uvjetima to nismo uspjeli i nadam se da ćemo to biti u prilici naredne godine - izjavio Delić.

Đoko Pupčević, veteran VRS-a iz Šamca i suradnik Centra za nenasilnu akciju, podsjetio je da ta organizacija od 2003. godine sudjeluje na komemoracijama za stradale civile i vojnike svih strana u proteklom ratu.

- Danas smo došli ovdje da se poklonimo žrtvama Boderišta jer smatram da je važno da radimo na pomirenju i opraštanju jedni drugima, a da pri tom ne zaboravljamo na žrtve - rekao je Pupčević.

Ratni veterani iz regije u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su nazočili komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Ahmićima kod Viteza, Grabovici kod Mostara, Skelanima kod Srebrenice, Briševu i Zecovima kod Prijedora, Korićanskim stijenama, Stupnom Dolu kod Vareša, Boderištu kod Brčkog, Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom