Bosna i Hercegovina     | 09.03.2021. 12:34 |

Otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru prilika za unapređenje odnosa (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

NOVI PAZAR, 9. marta (FENA) - Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pozdravila je odluku Vlade Republike Srbije o davanju sagasnosti za otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru, koji će, kako ocjenjuje, biti prilika za unapređenje odnosa dvije zemlje.

- Iskreno se nadamo da ovaj konzulat, kada bude zvanično otvoren, imati značajnu ulogu u jačanju naše ekonomske, kulturne, naučne, ali i saradnje u mnogim drugim oblastima - istakla je Turković.

Tim povodom, Novi Pazar je posjetila i ambasadorica BiH u Srbiji Aida Smajić. U razgovoru s gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem, istaknuto je da će otvaranje Generalnog konzulata biti još jedan korak ka jačim bilateralnim odnosima, prenosi RTV Novi Pazar.

- Mislim da je to jedna dobra politička odluka Srbije i mi je iz BiH pozdravljamo. Nakon godinu i po dana kako je podnesen zahtjev za traženje saglasnosti, dobili smo tu saglasnost. Generalni konzulat će biti prilika da se odsnosi između dvije susjedne zemlje unaprjeđuju. Razgovarali smo šta ubuduće treba da uradi Novi Pazar kao općina u smislu saradnje s konzulatom i s BiH - istakla je.

Gradonačelnik Nihat Biševac smatra da će otvorenje konzulata učvrstiti most koji će povezivati i jačati privrednu, ekonomsku i kulturnu saradnju Bošnjaka u regiji.

- Ovo je prva posjeta ambasadora BiH Novom Pazaru i drugo diplomatsko predstavništvo koje će se otvoriti, pored Konzulata Republike Turske. Otvorenje ovog konzulata će doprinijeli povećanju dobrih odnosa između dvije države. Također će imati i veliki značaj i za građane - istakao je.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić smatra da je to korak naprijed i kada je u pitanju Bosanski jezik, kojeg Bošnjaci u Sandžaku smatraju maternjim jezikom.

- BNV će biti logistika ovom konzulatu u smislu prostora, tehničke opremljenosti i nadam se da će se kancelarija vrlo brzo otvoriti - kazala je.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izrazio je zahvalnost odobravanjem Republike Srbije da u Novom Pazaru bude otvoren Generalni konzulat BiH.

- Kada je u pitanju bošnjački narod, imat ćemo saradnju, kako u okviru bošnjačkih nacionalnih vijeća, tako i u okviru bilateralne saradnje BiH i s drugim državama u kojima žive Bošnjaci. Ovo će unaprijediti naše ukupne, političke, ekonomske i kulturne odnose - poručio je Džaferović

Još uvijek nije poznat datum otvaranja konzulata, a naredni korak je sastanak Predsjedništva BiH koji bi trebao da donese konačnu odluku o imenovanju konzula, kao i prostoru gdje će se u Novom Pazaru nalaziti konzulat. 

Pogledajte https://fena.ba/video/5546/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1jta9AhENv9MB9-aNlQ6ufkLCU5Wl0vhg?usp=sharing

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo