Stranačke aktivnosti     | 09.03.2021. 13:08 |

Saopćenje za javnost BH Bloka

FENA Saopćenje

BH Blok: Podrška Vladi Kantona Sarajevo, molimo građane za razumijevanje i strpljenje

BH Blok daje punu podršku radu i mjerama Vlade Kantona Sarajevo i kantonalnog Kriznog štaba na suzbijanju novog vala zaraze virusom Covid-19. Mjere koje su propisane su plod nužde, s obzirom na teško epidemiološko stanje i prenapregnutost zdravstvenog sektora. Molimo građane da iskažu razumijevanje i strpljenje u novonastaloj situaciji.

Nažalost, zbog nesposobnosti i nepoduzetnosti vlasti na državnoj i entitetskoj razini, koje nisu nabavile niti jednu vakcinu protiv virusa Covid-19, Vlada Kantona Sarajevo je prinuđena pribjeći mjerama koje nisu popularne, a koje su donesene nakon dugog razmatranja i odvagivanja posljedica.

Napominjemo da niti jedan kanton, pa ni Kanton Sarajevo, nije nabavio vakcine, jer je to ustavna dužnost i obaveza državnih i entitetskih vlasti. Iako je kantonima kao nižim administrativnim jedinicama gotovo nemoguće osigurati ugovore o nabavci vakcina, građani trebaju znati da su Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo poduzeli niz aktivnosti i napora kako bi za svoje građane ipak nabavili vakcine, svjesni da ne možemo čekati državnu i entitetsku vlast da urade svoj posao.

Duboko smo svjesni da zatvaranje ugostiteljskih i drugih objekata ima direktne ekonomske posljedice na rad poduzetnika i na privredu kantona ukupno, zbog čega smo odlagali njihovo donošenje. Vladi nije cilj otežati poslovanje ugostitelja i drugih poduzetnika, koji su ključni faktor stabilnosti kako privatnog, tako i javnog sektora.

Međutim, s obzirom da su bolnički kapaciteti u kantonu popunjeni, a zdravstveni radnici na izmaku snaga zbog borbe sa pandemijom koja traje već punu godinu, Vlada Kantona Sarajevo i Krizni štab su bili prinuđeni pribjeći drastičnijim mjerama.

Vlada Kantona Sarajevo i Krizni štab moraju dati prednost zdravlju i životima građana, ma koliko teške i nepopularne bile mjere koje se poduzimaju u tom smjeru. Nadamo se da će mjere poslužiti svima nama kao svojevrsno otriježnjenje i poziv za povećanom svijesti i odgovornosti svih nas.

Ukoliko se građani budu pridržavali preporuka, držali međusobnu distancu i izbjegavali masovna okupljanja na kojim se gotovo nemoguće držati propisanih mjera, nema razloga da sumnjamo da će doći do opadanja broja zaraženih virusom Covid-19.

Uz još jedan poziv građanima da svi skupa doprinosemo poboljšanju epidemiološke slike štićenjem vlastitog zdravlja i zdravlja naših sugrađana, poštivanjem propisanih mjera i izbjegavanjem većih okupljanja, unaprijed se zahvaljujemo građanima Kantona Sarajevo na razumijevanju i odgovornom ponašanju.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana