Bosna i Hercegovina     | 09.03.2021. 13:39 |

BH Blok: Podrška Vladi KS, molimo građane za razumijevanje i strpljenje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. marta (FENA) - BH Blok izražava punu podršku radu i mjerama Vlade Kantona Sarajevo i kantonalnog kriznog štaba na suzbijanju novog vala zaraze virusom Covid-19, saopćio je taj blok.

- Mjere koje su propisane su plod nužde s obzirom na teško epidemiološko stanje i prenapregnutost zdravstvenog sektora. Molimo građane da iskažu razumijevanje i strpljenje u novonastaloj situaciji.

Nažalost, zbog nesposobnosti i nepoduzetnosti vlasti na državnoj i entitetskoj razini, koje nisu nabavile niti jednu vakcinu protiv virusa Covid-19, Vlada Kantona Sarajevo je prinuđena pribjeći mjerama koje nisu popularne, a donesene su nakon dugog razmatranja i odvagavanja posljedica - citat je iz saopćenja.

BH Blok napominje da nijedan kanton, pa ni Kanton Sarajevo, nije nabavio vakcine jer je to ustavna dužnost i obaveza državnih i entitetskih vlasti.

Iako je kantonima kao nižim administrativnim jedinicama gotovo nemoguće osigurati ugovore o nabavci vakcina, građani treba da znaju da su Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo poduzeli niz aktivnosti i napora kako bi za svoje građane ipak nabavili vakcine, svjesni da se ne može čekati na državnu i entitetsku vlast da urade njihov posao.

- Duboko smo svjesni da zatvaranje ugostiteljskih i drugih objekata ima direktne ekonomske posljedice na rad poduzetnika i na privredu kantona ukupno, zbog čega smo odlagali njihovo donošenje. Vladi nije cilj otežati poslovanje ugostitelja i drugih poduzetnika koji su ključni faktor stabilnosti kako privatnog, tako i javnog sektora.

Međutim, s obzirom na to da su bolnički kapaciteti u kantonu popunjeni, a zdravstveni radnici na izmaku snaga zbog borbe sa pandemijom koja traje već punu godinu, Vlada Kantona Sarajevo i Krizni štab su bili prinuđeni pribjeći drastičnijim mjerama - navedeno je također u saopćenju.

Vlada Kantona i Krizni štab moraju dati prednost zdravlju i životima građana ma koliko teške i nepopularne bile mjere koje se poduzimaju u tom smjeru.

BH Blok se nada da mjere svima biti svojevrsno otrježnjenje i pojačati odgovornost svih nas.

Ukoliko se građani budu pridržavali preporuka, držali međusobnu distancu i izbjegavali masovna okupljanja na kojima je gotovo nemoguće držati se propisanih mjera, nema razloga za sumnju da će broj zaraženih kornavirusom opadati.

Uz još jedan poziv građanima da svi skupa doprinosemo poboljšanju epidemiološke slike štiteći vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana, poštivanjem propisanih mjera i izbjegavanjem većih okupljanja, iz BH Bloka unaprijed zahvaljuju građanima Kantona Sarajevo za razumijevanje i odgovorno ponašanje.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!